Om fulhet
Intressanta fulexempel:
- Ålderdom är något som de flesta kulturer betraktas som något fult - rynkor, krokighet och tunnhårighet. Hemskt kan tyckas men förklaringen till varför det är så är både enkel och logisk. Allt som kan kopplas ihop med kroppens, i en förlängning människans, och i en ytterligare förlängning artens förfall tolkar vi som något negativt och därmed upplevs det som fult. Det hela grundar sig i naturens viktigaste lag - artens överlevnad.
- Många har säkert upplevt orättvisor som har med utseende att göra. Med jämna mellanrum dyker artiklar upp om hur vackra människor har lättare att få jobb än fula och om hur vackra människor får passera före i krogkön. Orättvist, ja, men fullt förklarligt. Det onda har sedan urminnes tider framställts som något motbjudande och avskyvärt - djävulen med svans och horn, häxan med kutrygg och vårtor - medan det goda alltid förknippats med det vackra - de undersköna grekiska gudarna, de vackra änglarna. Kort - godheten är vacker medan ondskan är ful. Att förknippa ondska med något fult är med andra ord oerhört kulturellt betingat, så att favorisera det vackra är ett ganska naturligt (om än ofta omedvetet) beteende.
Intressant, eller hur? Läs!
Otroligt intressant! Det får en att tänka i andra banor.
Jag älskar sånt här!!
Det är intressant att det du referar tar biologin som förklarningsmodell. Jag tror mer på konstruktionismen: att vi människor konstruerar och som Judith Butler skriver (då om kön och sexualitet), ju mer vi upprepar något, desto mersant blir det för oss. För det finns egentligen inget "naturligt".
fast ändå inte "groundbreaking" direkt. känns inte så väldigt djupt, fast då är kanske resten av boken mer akademisk.
låter väldigt intressant
LillaFossil: Ja, det om ålderdomen är ju grundat i någon form av biologisk teori men att fulhet är kopplat till ondska är ju helt konstruerat av oss människor.
Fast frågan är om det bara (eller enbart) handlar om biologi i fallet ålderdom. Synen på ålderdom skiljer sig otroligt mycket åt i olika kulturer men det är intressant att ta upp likheter också. På senare tid har det till exempel börjat talas om synen på äldre som asexuella, eyn syn som ifrågasätts alltmer.
Alltid intressant att tala om fulhet och hur skönhetsidealen ändras under århundradena. På 1600-talet var det fint att vara tjock och nu pågår för fullt en helt onödig "Vi som är rädda för tjejen i Apoliva-reklamen"-kampanj... som jag verkligen inte begriper.
Egentligen är väl inget fult. Allt/alla ser bara olika ut. Absolut ett intressant ämne som jag ofta tänker på.. av någon anledning. Dock har jag inte läst den där boken. Men det kan vara något att leta upp..
Fantastiskt intressant! Jag måste återigen ge dig beröm för att du kan lyfta fram mode och konst på ett seriöst sätt med djupa och intressanta meningar!
Jag är så trött på all denna retuschering för den perfekta hyn, kroppen och människan. Varför inte visa a la naturelle? Gillade skarpt franska Elles iniativ till ett nummer med ofixade modeller - snacka om förebild!!
Thanks for writing this. I really feel as though I know so much more about this than I did before. Your blog really brought some things to light that I never would have thought about before reading it. You should continue this, Im sure most people would agree youve got a gift.