header to adsOm fulhet

Jag är otroligt fascinerad av vad som upplevs som fult och motbjudande och vad vi väljer att tolka som vackert. I mångt och mycket är uppfattningen om vackert och fult något subjektivt, men det finns vissa saker som nästan alla kulturer i världen uppfattar som motbjudande. Själv läser jag just nu Umberto Eccos bok "
Om Fulhet". Språket är akademiskt och ibland högtravande men innehållet är rasande intressant.

Intressanta fulexempel:

- Ålderdom är något som de flesta kulturer betraktas som något fult - rynkor, krokighet och tunnhårighet. Hemskt kan tyckas men förklaringen till varför det är så är både enkel och logisk. Allt som kan kopplas ihop med kroppens, i en förlängning människans, och i en ytterligare förlängning artens förfall tolkar vi som något negativt och därmed upplevs det som fult. Det hela grundar sig i naturens viktigaste lag - artens överlevnad.

- Många har säkert upplevt orättvisor som har med utseende att göra. Med jämna mellanrum dyker artiklar upp om hur vackra människor har lättare att få jobb än fula  och om hur vackra människor får passera före i krogkön. Orättvist, ja, men fullt förklarligt. Det onda har sedan urminnes tider framställts som något motbjudande och avskyvärt - djävulen med svans och horn, häxan med kutrygg och vårtor - medan det goda alltid förknippats med det vackra - de undersköna grekiska gudarna, de vackra änglarna. Kort - godheten är vacker medan ondskan är ful. Att förknippa ondska med något fult är med andra ord oerhört kulturellt betingat, så att favorisera det vackra är ett ganska naturligt (om än ofta omedvetet) beteende.

Intressant, eller hur? Läs!


Kommentarer
Postat av: Lissie

Otroligt intressant! Det får en att tänka i andra banor.

2009-09-09 @ 12:44:50
Postat av: LillaFossil

Jag älskar sånt här!!

Det är intressant att det du referar tar biologin som förklarningsmodell. Jag tror mer på konstruktionismen: att vi människor konstruerar och som Judith Butler skriver (då om kön och sexualitet), ju mer vi upprepar något, desto mersant blir det för oss. För det finns egentligen inget "naturligt".

Postat av: emma

fast ändå inte "groundbreaking" direkt. känns inte så väldigt djupt, fast då är kanske resten av boken mer akademisk.

2009-09-09 @ 13:20:30
Postat av: claudia

låter väldigt intressant

2009-09-09 @ 13:46:10
URL: http://istalletformusik.blogg.se/
Postat av: hotspot

LillaFossil: Ja, det om ålderdomen är ju grundat i någon form av biologisk teori men att fulhet är kopplat till ondska är ju helt konstruerat av oss människor.

2009-09-09 @ 13:46:44
URL: http://hotspot.webblogg.se/
Postat av: LillaFossil

Fast frågan är om det bara (eller enbart) handlar om biologi i fallet ålderdom. Synen på ålderdom skiljer sig otroligt mycket åt i olika kulturer men det är intressant att ta upp likheter också. På senare tid har det till exempel börjat talas om synen på äldre som asexuella, eyn syn som ifrågasätts alltmer.

2009-09-09 @ 13:54:23
URL: http://lillafossil.blogg.se/
Postat av: Anna Kaffekanna

Alltid intressant att tala om fulhet och hur skönhetsidealen ändras under århundradena. På 1600-talet var det fint att vara tjock och nu pågår för fullt en helt onödig "Vi som är rädda för tjejen i Apoliva-reklamen"-kampanj... som jag verkligen inte begriper.

2009-09-09 @ 16:08:06
URL: http://www.twitter.com/annakaffekanna
Postat av: Ida

Egentligen är väl inget fult. Allt/alla ser bara olika ut. Absolut ett intressant ämne som jag ofta tänker på.. av någon anledning. Dock har jag inte läst den där boken. Men det kan vara något att leta upp..

2009-09-09 @ 19:26:19
URL: http://www.fashionnerds.se
Postat av: Mimo (fashion stylist i Paris)

Fantastiskt intressant! Jag måste återigen ge dig beröm för att du kan lyfta fram mode och konst på ett seriöst sätt med djupa och intressanta meningar!

2009-09-09 @ 19:47:29
URL: http://mimostyle.webblogg.se/
Postat av: Maja

Jag är så trött på all denna retuschering för den perfekta hyn, kroppen och människan. Varför inte visa a la naturelle? Gillade skarpt franska Elles iniativ till ett nummer med ofixade modeller - snacka om förebild!!

2009-09-11 @ 10:52:54
Postat av: coach outlets store online

Thanks for writing this. I really feel as though I know so much more about this than I did before. Your blog really brought some things to light that I never would have thought about before reading it. You should continue this, Im sure most people would agree youve got a gift.

2011-04-21 @ 12:11:04
URL: http://www.hicoachoutlet.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:


URL:


Kommentar:

Trackback
Links