header to adsNågot annat än mode


Även jag har hittat till den mystiska och fascinerande bloggen
Black Ascot. Är det på riktigt? Hur kan man plåta så vackra bilder? Kan man vara så olycklig? Finns det någon med en sån garderob i Sverige? Att vara anonym i Stockholm är omöjligt, talar det för att det hela är ett fantasifoster? Frågorna hopar sig.
Döm av min förvåning när jag upptäckte att jag fått ett mail från den mystiska bloggerskan där hon skrev att hon är trött på modebloggar, även sin egen, och att hon uppmanade även mig att i ett inlägg skriva om något annat - Vilka böcker jag gillar. Eftersom litteratur är mitt andra ben (det första är mode) kunde jag naturligtvis inte avstå utmaningen.

- Den högsta kasten, Carina Rydberg - Carina fascinerar mig något otroligt. Jag vet inte om jag älskar eller hatar. Min vän som har sommarhus i Möjatrakten brukar se henne med två gigantiska hundar, smalare än livet själv - olycklig?! Låg hon någonsin med Ernst Billgren?
- Moment 22, Jospeh Heller - En bok som måste läsas någon gång i livet. Den har en unik stil, logik och karaktär. Jag läste den för första gången för kanske 15 år sedan och återkommer ofta till den i mina tankar.
- Den hemliga historien, Donna Tartt - Ivy-league, en intellektuell krets ungdomar intresserade av klassisk grekiska och mytologi - allt spårar ur. Vad som kan vara den bästa romanen om ungdomar sedan Räddaren i nöden.
- Fallen, Joyce Carol Oates - Inget som Joyce Carol skriver är dåligt men den här boken absolut är en av de bättre.
- Tärningsspelaren, Luke Rhinehart - Hans liv styrs av tärningens nyck. En bok som fastnar och får en att tänka i nya banor.
- Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, Bodil Malmsten - I mina ögon en av de bästa böckerna i svensk litteratur. Maurice Lind - en av de bästa karaktärsskildringarna genom tiderna.
- Bonjour Tristesse, Francoise Sagan - Klyshigt men den här boken har verkligen en etablerad plats i mitt hjärta. När jag läste den första gången kände jag att den innehöll allt som jag kunde önska.
- Den allvarsamma leken, Hjalmar Söderberg - Lydia brukade bada ensam. Så inleds boken - say no more.
- Doktor Glas, Hjalmar Söderberg - Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Motbjudande Pastor Gregorius karaktär biter sig fast.

PS. Det finns hur många böcker som helst som jag skulle vilja skriva om men jag tror att det här är ett representativt urval. Nej förresten, missa inte "The boy in the striped Pyjamas"

Kommentarer
Postat av: Annika

Å vad roligt med en litteraturlista. Jag tar mig friheten att lägga till

Donna Tartts - Den lille vännen, hur en tragedi kan förändra en hel familjs sätt att se på varandra, sig själva och världen runt omkring. Att få uppleva hur människorna träder in i 'skymningen'.

Joyce Carol Oates - Blonde, den är så bra, så bra

Margaret Atwood - Den blinda mördaren. Jag förstår fortfarande inte hur det går att skriva en sån bra bok, den är nästan overkligHar också varit inne på Black Ascot, å jag tror inte att den är på riktigt. Utan jag tror att den är en roman i blogformat, vilket jag tycker är hur spännande som helst. Fast jag kan ju ha fel.

2009-04-08 @ 10:30:02
Postat av: Caroline

Böcker är en skänk från ovan.

Postat av: Offida

Bäh, jag orkar inte alls läsa seriösa bloggar. Jag har alldeles tillräckligt många problem i verkliga livet och behöver lite rosa drömmar.Men böcker är förstås alltod cool, själv rekommenderar jag "Mefisto" av Klaus Mann. En lite bortglömd författare, men kanske den som skrivit de bästa böckerna om nazismen.

2009-04-08 @ 10:50:19
URL: http://fagerdam.blogspot.com/
Postat av: hotspot

Annika: Den lilla vännen är fantasisk! Älskar skildringen av den amerikanska södern. Läste dock den hemliga historien när jag var ung och den förändrade min värld. Till skillnad från många andra tycker jag att just Blonde är ett av Oates svagare verk. Det var vi som var Mulvaneys, svart katt vit katt, fallen - själv tycker jag att de alla är bättre. Tack för tipset med Margret Atwood - ska kanske köpa och sträckläsa i påsk!

2009-04-08 @ 11:27:25
URL: http://hotspot.webblogg.se/
Postat av: KRISTIN

jag ska nog börja läsa igen, jag menar på riktigt. förut läste jag var och var annan dag och nu mer sällan. tiden räcker inte tid riktigt. fast nu har jag lov, då ska jag bannemig läsa!föresten, precis de där böckerna skulle jag gärna läsa - bra tips helt enkelt!

2009-04-08 @ 11:58:53
URL: http://kristinsmode.blogg.se/
Postat av: Filmnörden

Om du gillar Doktor Glas så rekomenderar jag att du läser "Gregorius" av Bengt Ohlsson, om du inte redan har gjort det det vill säga. En helt fantastisk bok skriven ur Gregorius perspektiv. I boken framställs han som en helt annan man än den avskyvärda människan vi får möta i "Doktor Glas". Jag rekomenderar den verkligen.

2009-04-08 @ 12:33:55
URL: http://filmnorden.blogg.se/
Postat av: Ida

Alltså den där bloggen alltså. Kan den vara på riktigt.. hur som helst är den roande. Roande är även böcker! Har läst nästan alla ovan som du tipsar om. Älskar böcker.. kanske man skulle köra en bäst of böcker lista snart på bloggen.. hm..

2009-04-08 @ 12:56:56
URL: http://www.fashionnerds.se
Postat av: hotspot

Filmnörden. Visst har jag läst Gregorius. Vet dock inte vad jag ska tycka. Den är fantastisk för Bengt Ohlsson har verkligen lyckats porträttera karaktären Gregorius på ett trovärdigt sätt, men jag vet inte. På något sätt känns det ändå som ett helgerån. Hjalmar Söderberg ville kanske att han bara skulle vara motbjudande och avskyvärd...

2009-04-08 @ 13:14:22
URL: http://hotspot.webblogg.se/
Postat av: emma

black ascot är fejk, bara att googla "erika ascot" så inser man det...

2009-04-08 @ 13:18:01
Postat av: Rare Autumn (R.A.)

Stort tack för som många fina tips!! Flera av böckerna hade jag läst och verkligen gillat och jag blev därför desto gladare när det var några jag inte läst (läsupplevelser som jag ju därför har framför mig) Svenska boktips är underrepresenterade i min värld (blir lätt så när man bott utomlands länge och ens partner dessutom är engelsk) så extra tack för dem! Skulle gärna se en literatur/bok-blogg från dig...

2009-04-08 @ 13:30:35
URL: http://rareautumn.blogspot.com/
Postat av: Alice

"sen är det inte en riktig blogg heller. utan en pr-byrå som skriver bloggen som reklam för en opera i malmö! de kommer avslöja det om någon dag."

2009-04-08 @ 14:13:08
Postat av: Lisa

http://www.branten.com/magazine/mode/sant-men-falskt.htmlKolla den här länken. tror inte att bloggen är sann, tyvärr.

2009-04-08 @ 15:15:53
Postat av: Madelene

Även om Erika är på låtsas så har det varit intressant att se hur lätt hon 'kom in' i bloggvärlden och fick beundrare. Det märks på något sätt att det fattas en viss typ av blogg, åtminstone bland de svenska. Fint men samtidigt tragiskt.

2009-04-08 @ 16:31:35
URL: http://www.flickr.com/photos/leportillon
Postat av: Ida

Jag visste inte att The boy in the stripe pyjamas var en bok! Filmen är riktigt bra!

2009-04-08 @ 20:40:12
Postat av: Amelie

ÅH,den hemliga historien kan vara en av de bästa böckerna som någonsin skrivits. Och att det är Tartts debut och att hon påbörjade den när han var 18 känns smått fantastiskt.

Du borde läsa Den vidunderliga kärlekens historia om du inte läst den. Och Middlesex också! Tänk vad sugen man kan bli på att läsa helt plötsligt!

2009-04-08 @ 20:44:22
URL: http://dysmorfofobi.blogspot.com
Postat av: Julia

Black Ascot är en underbart skriven blogg, den är verkligen fängslande! Men dessvärre känns den ganska uppdiktad då dess likheter med operan Vanessa av Barber är väldigt många. Läs bara här: http://www.malmoopera.se/d/1/3236 och jämför med några av inläggen.

2009-04-08 @ 23:44:35
URL: http://prick.blogg.se/
Postat av: PASA

Fin blogg! Besök gärna vår:)

2009-04-10 @ 10:50:57
URL: http://pasaa.blogg.se/
Postat av: Erika

Tack finaste för böckerna, även nu när jag är så nära att försvinna kan jag inte slita mig härifrån. X

Erika

2009-04-10 @ 22:53:14
URL: http://blackascot.blogspot.com
Postat av: Anonym

Carinas "den högsta kasten" är en av de bästa i svensk nutidshistoria. Varför? För den är före sin tid, hennes sätt att utelämna sig själv, stå för vad hon gör, tycker, känner är underbart. Sättet hon berättar om sitt liv, ur sitt eget, personliga perspektiv är enastående. Och vilket språk, älskar hennes sätt att skriva! Det var som att tjuvläsa en dagbok, långt innan bloggandet blev inne. Ja, givetvis hade hon och Billgren (fjant) sex.

2009-04-11 @ 02:20:35
Postat av: Aurora Studios

Aa, har också snubblat förbi den bloggen, sjukt vackra bilder faktiskt. Får en att omvärdera sitt eget plåtande lite... :)Fallen är grym, plöjde igenom den när jag var sjuk. Men en bok som jag verkligen inte lyckades lägga ifrån mig är Jenna Jameson's självbiografi. Den skakade om både på ena och andra sättet, det fick upp ens ögon. Tips om du inte läst den. :)

2009-04-11 @ 11:20:46
URL: http://aurorastudios.blogg.se/
Postat av: Susanna

Tärningsspelaren är en riktigt bra bok faktiskt!

2009-04-12 @ 09:56:39
URL: http://susstankar.blogg.se/
Postat av: Taru

Får jag komma med ett förslag? Nu förstår jag ju att detta är en renodlad modeblogg och att det är ditt jobb, men jag är ävertygad om att du hade gjort succé med även en personligt reflekterande mode/konst/litteratur/kultur-blogg. Saknar fler i den genren och jag känner att du hade gjort en sådan till en stor favorit.

2009-04-13 @ 11:42:59
URL: http://www.taru-uncensored.blogspot.com
Postat av: lohas

vilket bra inlägg! älskar litteratur och nu fick jag en sund dos av tips! tack så mycket!

2009-04-13 @ 14:49:41
URL: http://lohas.blogg.se/
Postat av: Miss Linde

åh nu blev ja sugen på att köpa nya böcker =)

2009-04-13 @ 15:08:02
URL: http://annaelisabethlinde.blogg.se/
Postat av: Regina

Åh tack för tipsen! Har haft hjärnstillestånd på vad jag ska läsa för böcker, men nu beställde jag 5 st av de du rekommenderade ovan! Ska bli spännande att läsa... Får väl spara några till stranden i sommar dock =) Fler boktips i din blogg framöver tycker jag!

2009-04-13 @ 19:07:34
URL: http://www.hjarterdam.devote.se
Postat av: gucci replica handbags

It is incredible. You are so good to write the article there.

2011-05-26 @ 11:32:11
URL: http://www.e-guccibags.com/
Postat av: juicy couture Tracksuits

Thank you for another great article. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect way of writing.

2011-06-22 @ 08:44:14
URL: http://www.juicycoutureonlines.org/
Postat av: louis vuitton sale

This is definitely a blog worth following. You’ve got a great deal to say about this subject, and you can also tell that by the huge number of comments!

2012-02-22 @ 08:08:21
URL: http://www.louisvuittonbigsale.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:


URL:


Kommentar:

Trackback
Links