Hotspot kontemplerar - "En handstickad cashmeretröja för 50 kr tack"
Sedan barnsben har vi fått lära oss att måttlighet är en dygd. Att köpa dyra saker att sticka folk i ögonen med är rätt och slätt omoraliskt. I den mån du kan ska du handla billigt - hur mycket du handlar det har däremot ingen betydelse. Hellre 20 blusar från H&M än en från Chloé, för det vet ju alla att köper man dyra märkeskläder lever man i överflöd och då bör man som god medborgare lägga pengarna på något annat än något så lättjefyllt och egoistiskt som mode. Varför lägga onödigt mycket pengar på något som du kan få till en tiondel av priset?
Jag får ofta stå till svars när folk utan förevändningar hävdar att jag lever onödigt slösaktigt och att jag faktiskt borde föregå som ett gott exempel för alla som läser bloggen. Underförstått? Jag borde inte köpa dyra kläder utan endast köpa kläder från H&M och Ellos (eller kanske allra helst inga kläder alls). I parallell med dessa kommentarer pågår en ständig debatt om moraliska kläder och vikten av kvalitet. Alla faller gärna in i mantrat "hellre kvalitet än kvantitet" men utan att fundera över vad det innebär. Trots masspsykosen om att kvalitet är av högsta prioritet är konsumtionen av billigt mode högre än någonsin medan många mindre designers och modehus kämpar för sin överlevnad. Enligt mig tyder det på att när man väl står där med sin slimmade shoppingbudget köper man hellre fler plagg i halvtaskig kvalitet, färgade med miljöfarliga ämnen och tillverkade av barnarbetare istället för en handstickad cashmeretröja från frigående getter. Det är ju trots allt fult och slösaktigt att köpa dyra plagg!
Tro mig jag är lika god kålsupare som alla andra men jag tycker att fenomenet är intressant. Det är fult att investera i kvalitet (köpa dyra plagg) samtidigt som det är fult att köpa dålig kvalitet (masskonsumera). Det rimmar illa... Nu finns det naturligtvis plagg som har både hög kvalitet och ett rimligt pris men man måste ändå medge att en handsydd väska i mjukaste kalvskinn som tagit mer än 100 mantimmar i produktion omöjligt kan mäta sig med en väska från H&M. Lyx, javisst i allra högsta grad men kanske väl investerade pengar, för hur många väskor från H&M går det egentligen på en handtillverkad Hermés-väska? Vilket är mest omoraliskt, att i sitt liv köpa 200 väskor a´200 kr eller endast en för 40 000 kr. Vilket sliter mest på våra resurser och vad är mest fåfängt och slösaktigt?
Jag har här dragit resonemanget till sin spets och jag är själv osäker på vad jag egentligen vill ha sagt eller var jag egentligen står men jag ser fram emot vilda och galna diskussioner!
bra skrivet! :)
Mycket bra skrivet! När jag blir äldre och får min egen inkomst tänker jag spara till en dyr väska som jag verkligen vill ha, eftersom jag heldre köper dyrare grejer jag vill ha och kommer användas flitigt än grejer som jag köper för att kompletera det jag inte har råd med och som bara blir liggande.
Jag tycker inte alls att du dragit resonemanget till sin spets, det verkar snarare vara en tydlig summering av diskussionerna i dina kommentarer (som jag ärligt talat inte alltid ids följa). Väldigt bra inlägg!
Mycket intressant...
Jag köper gärna dyr kvalitet. Vet av erfarenhet att en dyr grej ofta är en planerad investering och håller därför längre i både smak och kvalitet. Men... vad jag alltid är orolig för när jag köper dyr design - Är det alltid så god kvalitet att priset lönar sig? Eller betalar man bara för designen?
Jag tycker du har en bra poäng MEN när du hintar åt en del kritik du fått håller jag inte med. Grejen är ju inte att du köper dyra kläder för dina egna pengar, grejen är att du köper ett dyrt plagg för pengar du INTE har. (Du skrev att du inte hade några pengar och shoppade på kredit).
Intressant! Jag håller verkligen med att det ligger en dubbelmoral i att folk tycker att det är alldeles för lyxigt att köpa ett dyrt designerplagg, men köper upp minst samma summa pengar på t.ex. H&M...
Men jag håller dock med Jessica lite grann. Vad betalar vi egentligen för? Är det kvaliteten eller kanske framför allt märket? Hermès-väskan är ju verkligen ett bra köp som håller en livstid - men resten? Handlar det inte till stor del om pengar och prestige?
thesseloppan: Tack!
Moa: Ja det känns så självklart när man tänker på det men när man väl står där och har sparat i flera månader och man ser 1000 andra plagg till en bråkdel av priset är det lätt att glömma bort den tidlösa designen och det genuina handarbetet. Jag är kluven men hoppas ändå att ett högre pris medför bättre kvalitet och en längre livslängd på ett plagg.
M: Det jag mest syftade på att jag tror att det är ytterst få som bara köper 1 dyr väska och sen ingen mer i hela sitt liv men det jag vill komma åt är att det trots allt kanske inte är så slösaktigt att köpa en dyr väska om man beräknar hur lång tid den lever och att den i många fall även ärvs vidare i generationer. Vem har ärvt en H&M-väska? Jag vet typ inte riktigt vad jag svamlar om men jag tycker verkligen att det är ett ämne som tåls att tänka på. Tack!
Jessie: Ja det där är alltid svår bedömning - får jag det jag betalar för? I slutändan kan man ju bara avgöra det själv och med tiden tror jag och hoppas jag att man blir bättre på att sålla agnarna från vetet och veta när det verkligen lönar sig att betala mer. Min generella uppfattning är dock att man oftast faktiskt får just det man betalar för, även om undantag naturligtvis förekommer!
Angående bitska kommentarer om att du borde föregå med gott expempel och inte vara "slösaktig". Knäppt! Jag ser ju din blogg som inspiration av en tjej med schysst stil, ett komplement till modemagasin (ingen tycker väl att de är slösaktiga). Om jag ser nåt jag tycker är schysst är det inte säkert att jag kan köpa exakt det märket utan ibland kanske det blir något liknande från en billigare kedja. Man får anpassa sig till sin egen plånbok helt enkelt, just nu blir det likväl Marc Jacobs som H&M för min del. Men så har det sannerligen inte alltid varit. Slutligen tycker jag att folk borde veta bättre än att vara så himla kritiska när du bjuder något enormt på dig själv. Tack för det!
Anonym: Ja det är en helt annan diskussion men jag kan försäkra alla om att min ekonomi är stabil och att jag inte är slav under kreditkort och lån även om det händer att jag väljer att använda mitt kreditkort ibland istället för att ta ut pengar från ett fondkonto eller sparkonto.
Magdalena: Mycket är garanterat endast varumärket och det går säkert att hitta samma kvalitet men utan märke till ett iallafall något mer överkomligt pris men det är iallafall enligt mig upp till var och en att bedöma vad kvalitet är värt och hur mycket man är redo att betala för ett varumärke!
Josephine: Jag tar inte illa upp av kommentarer kring mina shoppingvanor, jag förstår att folk inte har samma åsikter och värderingar som mig och det tycker jag är helt ok. Jag tycker dock att det är viktigt att man tänker efter vad man egentligen motsätter sig, är det själva prislappen? Jag köepr själv allt från H&M och topshop till dyrare "märkesplagg" men på senare tid har jag onekligen börjat fundera allt mer kring konsumtion och vad som egentligen är rimligt och vad som egentligen kan anses vara moraliskt ur etiskt och miljö perspektiv. Det är nog långt kvar tills jag lever som jag "lär" dock!
Intressant och tänkvärt.
Ställer mig frågande till om man som populär bloggare ska bli påtvingad något slags samhällsansvar och en roll som moralpolis eftersom detta ändå är en privatblogg? Så länge det handlar om att handla dyra handväskor istället för billiga och inte att promota barnarbete och miljöfarliga produkter så känns det ju knappt som något värt att diskutera? Däremot är det klart att det sticker i ögonen ibland på folk som lever på CSN när du är och shoppar Chloé :-)
Mycket bra skrivet, i alla fall!
Att kommentera att du väljer att spendera 3000 spänn på en parkas när du själv skriver att du är korkad för att du iom det inköpet bara har 3,50 kr kvar på kontot tycker jag inte är underligt. Du gräver ju på sätt och vis din egen grav genom hur du formulerar dig. I nästa inlägg rörande parkan (parkasen?) så skriver du som svar på en kommentar rörande hur du kan ha råd att spendera den summan på ett plagg av nylon att du har två heltidsjobb och därför kan göra den typen av prioritering, vilket ju uppenbarligen inte stämmer, eftersom du - om du hade råd - skulle ha väsentligt mer än 3,50 kvar på kontot efter inköpet. Så det underliga tycker jag väl snarare är inkonsekvensen än prioriteringarna. Vad du gör med dina pengar är, quite frankly, inget som rör vare sig mig eller någon annan bloggläsare. De som läser här har väl sans nog själva att förstå vad som är viktigt att prioritera och hur de vill spendera sina pengar. Det är väl inget som någon annan ska föreläsa om eller åläggas att föreläsa om bara för att man har en populär blogg.
Visst vi slösar allt för mycket här i världen och konsumtionen bara ökar. Jag tänker ofta på det, speciellt när jag står där och väljer ut mina nya skor, par no 72 ;) Jag känner att jag borde tänka efter lite mer, tänka på vad det innebär för världen. Jag vet inte om det är mer fel att köpa en kashmirtröja istället för fem i akryl, det finns inga garantier att det ena är bättre än den andra rent moraliskt. Men det är svårt att leva efter alla moraliska aspekter och även om man vill vara en god människa är det svårt att vara det på alla plan. Men vi kan försöka för det är aldrig fel.
Det är inte så enkelt. Dyra märkeskläder och väskor kan också vara tillverkade av barnarbetare eller vara miljöovänliga. Minkpäls anyone? Men det är bra att företag uppmärksammar den nya medvetenheten, så även HM. Det är svårt att kontrollera även för HM hur schysta deras fabriker är. Även om de har en policy och strict code of conduct. Att ha möjlighet att köpa dyra kläder tycker jag är en annan fråga. Men det är klart att den ökande modehetsen i Sverige kan bidra till att många unga människor känner sig utanför för att de inte har koll eller ens råd med det som är "inne". Men det har ju inte med mode att göra, mer att passa in. De "modigaste" har inte enbart svindyra märkeskläder på sig, eller hur?
Mycket välskrivet! Ta inte åt dig av arga bloggare som gnäller över din lyxkonsumtion, det är BARA avundsjuka! Om de som klagar skulle ha möjligheten att köpa dyra saker, skulle de inte göra det då? Så klart de skulle! Så keep up the good work och stå på dig ;) Din blogg är underbar och jag läser den varje dag!
Emmy: Jag håller med, ser inget naturligt ansvar som någon förebild bara för att man skriver en blogg.
Beth: Tack!
Britta: Och ändå tycks du vara mycket insatt och intressead av min ekonomi :)
Mycket bra skrivet...
Själv så föredrar jag kvalitet framför kvantitet. har dock inte alltid varit så bodde under x antal år utomlands och studerade jobabde samtisigt & det var typ H&M och så som jag handlade på, men har nu lärt mig 1) min stil 2) REA är ju ett helt underbart ställe var man kan hitta kvalitets plagg till rimligt pris & 3) speciallt väskor & jackor som håller länge det är värt att lägga lite extra på dem.
exempel. fick en dyr skinn jacka för en 10 år sedan, den lever fortfarande och slits med hälsan genom vår/sommar säsongen & är än idag lika fräsch...
vill egentligen bara säga att jag tycker att du verkr blanda billigt & dyrt ganska så bra iallafall vad jag har sett här på din blogg i dina inköp..
julia: usch, jag vill inte se det som lyxkonsumtion - snarare som väl planerad och avvägd konsumtion (he he, vem försöker jag lura ;) )
Det var väldigt bra skrivet. Jag är själv lite tudelad inför det ämnet -tycker att det endå finns en större "feeling" med märken, som verkligen behöver stödjas också! Men det är inte något stort fel på billigare varor hellre, visst kvaliteten kan skiva - men inte alltid. Det beror på hur man använder dem ju, men jag kommer själv nog att köpta märken efter vad jag har råd till. En väska är t.ex faktiskt något som man kan satsa på att köpa av ett dyrare märke, medan toppar och sånt går bort..
Håller med. Men jag köper hellre ett par cheap monday för 300:- än ett par acne för 1400:- (ett val jag gjorde häromdan)
Bästa kompromissen i min värld är att köpa second hand. Hitta den där fina kvaliten och hantverket för en billig penning. Gott för plånboken, gott för samvetet! Men lite mer jobb...
Dessutom slipper man se modebloggscloonad ut! =)
Visst jag skulle oxå kunna ha råd att köpa lite lyxigare plagg, men då skulle jag bara ha råd med ett par i månaden. Nördig som jag är så kan jag inte gå i samma kläder flera dagar i veckan. Jag måste ha en helt ny outfit varje dag. Därför köper jag gärna fler billigare. Eftersom jag jobbar inom branschen vet jag att mkt av de lyxigare märken tillverkas på samma ställe och under samma förhållanden som billigare. Man blir ganska färgad av det. Däremot så är företaget jag jobbar på engagerad för att tillverkningen ska ske under bra förhållanden. Vilket jag tycker är super. Väldigt intressant disskusion du tar upp iaf :)
Jag tycker att det var väldigt bra sagt! Det är ju precis så som du säger att lyx sticker i ögonen på folk. Detta brukar kallas för överkonsumtion och allmänt överflöd när det egentligen är ren och skär avundsjuka det handlar om. Och nu när det har blivit mer aktuellt med miljövänliga kläder vilka ej är tillverkade av barn eller arbetare med slavlöner resulterar det i att priserna stiger. Det blir alltså till att acceptera det eller fortsätta stödja barnarbetet. Med det här vill jag inte säga att det är dåligt att handla kläder på HM (det gör vi väl alla?) men jag vill bara, precis som du, peka ut att "konfliktfria" (snor uttrycket från aktuella "konfliktdiamanter") kläder från HM inte är en möjlighet. Så det måste bli till att välja..
Alltså, de som läser din blogg gör ju troligen det för att de är modeintresserade. Och om några av dessa personer inte har fattat att ditt stora intresse är mode samt att du handlar mer kläder och accessoarer än medelsvensson samt att du på grund av ditt stora intresse för kläder gör att du shoppar både här och där, dvs både billiga och dyrare grejor då tror jag att de kan sluta läsa din blogg och rikta in sig på att kolla av HMannonserna istället.
Du kunde ju ha samlat på porslinshundar. Eller bränt flera tusen i veckan i bensin till en snöskoter (de drar måååånga liter/mil!!) eller du kunde ha haft en häst vars stallplats, foder, försäkringar, veterinärbesök, skor och övriga attiraljer kostat dig minst 5000 kronor i månaden (+ hästens kostnad, minst 25 000). Men, nu satsar du dina surt förvärvade slantar på ett intresse som gör dig kreativ och aktiv (en shoppingdag i Storstockholm är rena maratonloppet)samt visar på stort intresse för kultur och skönhet. Du gläder och inspirerar tusentals andra människor med ditt modeintresse, vilket nog inte varit fallet om du köpt skoterbensin, hästförsäkring eller porslinsfigurer för pengarna. Att klä sig är inte omoraliskt. Däremot kan det nog anses rätt omoraliskt att INTE klä sig.
Du köper dyra kläder emellanåt, ja. Men dessa plagg är då ofta sånt som du inte behöver slänga för att de tappat formen/noppar/blekts utan kan användas i väldigt många år framåt, av dig och av andra - släktingar eller någon du säljer kläderna åt.
Det är inte särskilt stor recykling av begagnade plagg från HM medan en mycket välanvänd Burberrytrench är säljbar till ett relativt högt andrahandsvärde. Miljövänligt - i högsta grad.
Nej, Hotspot, de som klagar på dina fina saker är avundsjuka. Strunta i dem och fortsätt att inspirera alla vi andra, vi som verkligen njuter av och gläds med alla dina fina grejor!
Jättebra skrivit. jag har själv ingen ekonomi till att handla marc jacobs och andra dyra märken då jag bara är student. men hade jag haft det så.. du väljer ju själv hur du prioriterar och du lägger ju mycket pengar på kläder, men det är ju ett intresse för dig, så det är ju inte konstigt att du handlar mer än många andra. du kanske lägger mindre pengar på andra saker, där andra handlar mer. jag håller med om att handla second som någon har skrivit innan mig. där får du ofta möjlighet till att handla bättre kvalitet till ett lägre pris, dessutom är det bra för miljön eftersom inte nya kläder måste produceras.
Men det där är ju så typiskt svenskt (typiskt svenskt att säga att något är typisk svenskt också haha). Så länge man har konsumptionen under kontroll - go for it!
Måste dock påpeka att alla inte står mellan valet 20 blusar på H&M eller en från Chloé. Själv får jag nöja mig med en blus från H&M, som student i en stad med höga hyror handlar det inte om prioriteringar, tro mig. Sedan tror inte jag att en dyr prislapp automatiskt gör plagget mer etiskt. Varför skulle det?
Åh, jag har längtat efter ett sånt här inlägg! Du skriver insiktsfullt och ur många synvinklar och perspektiv- kunde verkligen inte sagt det bättre själv! Om man räknar ihop alla mina oanvända lågprisplagg skulle det nog bli ungefär lika dyrt som ett bra mkt mer etiskt märkesplagg. Samtidigt tror jag inte att dyrt alltid innebär miljövänligt och rättvisemärkt. Second hand är ju som folk påpekat bra på alla sätt.
Väldigt intressant inlägg. Jag är också modeintresserad. Dock saknar jag ett miljöperspektiv på många modebloggar. Det hade varit intressant om du skrev ett längre inlägg om det. Vilklet är bäst för miljön dyrt eller billigt?
Lysande debattämne! Du får folk att tänka över deras tänkande kring pengar och mode från en jätte intressant infallsvinkel. Till exempel så är miljö ett ytterst aktuellt ämne och där "modevärlden" och konsumtionssamhället kan bidra till att förbättra den globala miljön.
Vad jag inte förstår är hur folk vågar ifrågasätta dig? När de lika gärna kan lägga energi på att hjälpa världen och gå med i greenpeace, wwf eller manniskohjalp.se.
Varför tror alla att det alltid handlar om avundsjuka när någon kommenterar något negativt. Ibland känns det som att vi använder den så kallade kvinnliga avundsjukan som orsak till lite väl mycket. Folk har olika åsikter och det är därför världen på något sätt blir intressant.
Jag känner en drös med folk som inte alls är intresserade över att köpa dyra kläder och som inte alls bryr sig/ är avundsjuka på att andra kan det. Men visst jag vill inte säga att avundsjuka finns. Den är ju ändå en anledning till att jag hellre hänger med snubbar än brudar ;) Men vem har sagt att livet skulle vara lätt.
Jag är en sån männska som hellre köper mycket och billigt än lite och dyrt, jag tröttnar för fort för att investera iaf.
Sen kan man ju tycka att folk kunde ha bättre saker för sig än att gnälla på vad du gör, det är ju ändå ditt liv precis som dem har deras..
verkligen bra skrivet. Även om jag får välja hm framför hermes haha.
Själv är jag, precis som du, kluven i frågan. Å ena sidan så är det jättebra att ha köpt en klassisk skinnväska/ett kvalitetsplagg som håller i många år och det kommer säkert med åldern, men många unga tröttnar på sina väskor/plagg och vill ha nytt hela tiden. Vi är helt enkelt en del i ett konsumtionssamhälle och bidrar till bl.a. miljöförstörning, barnarbete etc, precis som du skrev.
Är det då bättre att man lär sig att spara ihop till något som man verkligen vill ha, har det/den i flera år och sedan nöja sig med det eller är vi så ivriga idag att vi tröttnar för fort och vill ha nytt hela tiden?
Mm, ganska svårt det där. Jag är nog en blandning av varje. Men det är ju så när man köper billigt, och det är ju inte bra för nån (utom den som handlar billigt)
Fast jag är en H&M-människa, och varierar hela tiden. Ha det bra!
Tanya: Jag håller med, för mig kan det vara värt att lägga extra pengar för just känslan som du pratar, en genuin historia, ett hantverksarv eller liknande är enligt mig också värt att betala för
lillalisa: Second hand är verkligen jättebra! Själv är jag så fantastisk dålig på att hitta bra plagg på 2hand men det är verkligen utlimat för plånbok och samvete + att man kan få riktigt bra grejer till ett bra pris!
Emma: Nej det är ju just det, jag tröttnar också fort men onekligen är det en form av överkonsumtion som är slitsam för miljön och som pressar priser vilket kan leda till sämre arbetsförhållanden för arbetarna. Det är som sagt var en svårt fråga, jag är väl medveten om att jag har en del i den konsumtionshysteri som pågår och jag skulle verkligen tycka att det var tråkig om jag bara fick 4-5 saker/ år. Ja som sagt var knivig fråga men värd att tänka på och jag känner att jag blir mer och medveten om val man gör
Danni: Jag håller helt med, köper man kläder från H&M för en spottstyvel så får man vara medveten om att de kanske inte är tillverkade på det miljövänligaste sättet och under de bästa förhållanden (inte för att en hög prislapp automatiskt innebär bättre omständigheter). Det är helt enkelt omöjligt att få superbra kvalitet, etiskt rättvist tillverkar plagg för 99 kr - om inte annat för det krävs ENORMA volymer för att få fram de priserna vilket leder till överkonsumtion.. Som sagt var det är verkligen ett klurigt ämne och jag vet faktiskt inte var jag själv står i dagsläget
åsa: jag förstår vad du menar och även om jag uppmuntrar folk att uttrycka sina åsikter ävne om de inte alltid stämmer överens med mina så undrar jag ibland varför folk läser min blogg när de helt uppenbart är ointresserade av allt vad mode heter. Tusen tack för ett gulligt inlägg iallafall :)
Louise: Ja 2hand är helt klart föredömligt och jag har själv varit student och tyckt att en tröja från H&M har varit en stor utsvävning från ekonomin. Det är iallafall ett ämne som jag själv börjat fundera mycket över och som jag tycker är intressant att ta upp och diskuttera med läsare och andra bloggare
Stina: Hur vet man att konsumtionen är under kontroll. Av många rapporter får man ju intrycket av att den inte är det utan att sopberg, avfall och all produktion håller på att ta kål på vår planet... Det finns inga garantier på att ett dyrt plagg är mer etiskt men i långa loppet är det ju inte tal om samma masskonsumtion som när det gäller de stora kedjorna vars volym är ofattbar. Skulle nog även tippa att de som sitter och handsyr Hermesväskor i Paris har det lite bättre än de som jobbar i någon jättefabrik i Indien.
benedicuts: Ja ibland kan jag själv bli lite äcklad när jag kollar i min garderob och inser att mycket av det som finns i garderoben inte har använts mer än max ett par gånger och det är sällan de dyrare plaggen som jag investerat i... Nej det är klart att det inte är en garanti på att dyrare plagg är mer etiskt tillverkade men förhoppningsvis håller de iallafall längre och man behöver inte köpa lika mycket... Ja ja, vad vet jag :)
Caroline: oj i dagsläget är jag alldelles för oinsatt för att skriva något liknande men det är som sagt var ett ämne som intresserar mig mer och mer så vem vet :)
Anna: Vad roligt att du tycker det, jag är själv väldigt kluven i ämnet men tycker verkligen att det är intressant och jag tror att fler med mig blir mer och mer intresserade då vi nog är fler som undrar om det är normalt med den masskonsumtion som vi (alldelles speciellt jag) håller på med...
Ida: ja den hederliga gamla avundsjukan får nog stå som syndabock även om det ibland inte är alls det som ligger bakom ett uttalande, det kan ju som sagt var helt enkelt vara skilda åsikter som ligger bakom det men då brukar folk uttrycka sig på ett annat sätt.
Emma: Ha ha, då bidrar ju iallafall du till en del av överkonsumtionen (puh, det är inte bara jag :) )
matilda: Tack :)
Anna: Jag skulle nog rent spontant säga att det troligvis egentligen är bättre på alla vis att köpa en väska som man har länge och sliter med hälsan än att köpa 5 nya väskor varje år, men som sagt var jag är inte bättre själv... Ja det känns verkligen som om folk tröttnar fortare och fortare och det är antagligen lite därför som det känns som om trenderna byts ut fortare och fortare. USch nu får jag nästan ångest :)
Tack för du skrev det här! Jag har pga, den enorma modehetsen som råder i Sverige just nu (tror också mobebloggarna & internet har en stor del i det här) blivit så otroligt trött på alla konsumtion. Jag tror vi alla behöver reflektera över vad vi stödjer och tänka efter om vi verkligen behöver en blus till istället för att bara konsumera i förbifarten.
Jag undrade faktiskt när en av de stora modebloggarna skulle börja tänka efter och reflektera. Med tanke på att medvetenheten om att shoppa ekologiska kläder samt. moraliskt korrekt tillverkade ökar så kände jag på mig att de skulle ske snart.
Jag har iofs shoppat mest kvalitét saker de senaste åren. Nu när jag gick igenom garderoben var jag så glad att jag hade välsydda jenny hellström & rodebjertoppar, som håller än i dag både i stil & kvalité. Minns så mycket väl att en gammal kompis till mig tyckte jag var knäpp. 399 kr för en halternecktopp! Själv shoppade hon 20 nästan likadana toppar på lindex & h&m, jag undrar hur många av dem hon använder idag?
Dock har jag H&M och Topshop i garderben - självklart. En regnbågsrandig topshopklänning jag köpte sommaren 2001 håller än idag.
Jag tror nyckeln är att vi ska reflektera över våra inköp då och då. Dels ta tillvara på det vi redan har. Kanske sy om? Dels också planera våra inköp och vara kritiska. Det är väl nåt vi alla lär oss med tiden. Jag har även gjort felköp som var planerade just för jag inte var helt kristik köpte jag en nopprig akryltröja istället för en dyrare i ull som jag kanske skulle gillat bättre i längden. Vad jag vill ha fram är. Hittar man inte det perfekta plagget så köp inte de som inte känns rätt i magen "bara för att ha en rosa klänning".
Naturligtvis är det mest miljövänliga att konsumera mindre, och ska man konsumera mindre så är nog kvalitet att föredra eftersom plagg/skor ska hålla en längre tid. Fram för 2nd hand och kvalitet och att få ha samma tröja 2 dar i rad! Jag hoppas att satsningen på miljövänligare kläder kommer att stanna nu och inte rinna ut i sanden som på 90-talet. Jag lever inte heller som jag lär, nobody's perfect, och man måste ju ha kläder på kroppen även som student och arbetssökande (och gärna se prydlig ut)!! Det är ett viktigt ämne dock, tack Hotspot för att du tar upp det.
Du har så rätt, så rätt! Och skit i vad alla andra tycker, om de inte instämmer i det du har på din blogg, kan de ju läsa någon annans.
När jag menade att ha konsumtionen under kontroll menade jag nog snarare ur den privatekonomiska synvinkeln snarare än ur miljösynpunkt. :)
Jag älskar såna här inlägg,det blir en sån debatt bland kommentarerna,gillas!Mycket välskrivet iallafall!
Intressant. Men vad jag inte läst i någon kommentar än (kan ha missat det) är ordet status. Även om man inte vill erkänna det. Kan du hotspot erkänna att du hellre handlar en skinnväska från Chloé än en skinnväska från H&M? Jag kan fullt ut erkänna att jag tycker det är status att gå runt med en Chloéväska, vem gör inte det? Det är ju pengar och allt handlar om vem som har mest pengar idag. Min shopping har blivit lite av en samlarhobby. Jag samlar på kläder utav bra märken för att när jag sen står där på morgonen bara kan bläddra igenom "bra märken", det känns på något vis gott i hjärtat. Tänk att ha en tröja från Marni, ett par jeans från Tsubi, en väska från Chloé, ett par pumps från Marc Jacobs och en skinnjacka från Mike&Chris, det klingar tusen gånger bättre än en tröja från Gina, jeans från H&M osv osv. Spärren finns där att "nej, köp inte den tröjan från Gina Tricot" även om jag vet att jag skulle använda den jättemycket. Jag kan fortsätta i evigheter men jag hoppas du förstår min poäng.
Hej Hotspot!
Om jag faller pladask för något (eller någon haha) så ser jag till att få det. Faller jag pladask men ser att det bara är fint till ytan går jag vidare.
Jag menar att jag är ute efter kvalitém sen spelar det inte så stor roll om plagget i fråga är billigt. Det betyder ju självklart inte att det är sämre.
Tycker att många tillskillnad från din åsikt kollar lite snett när man bär på H&M från topp till tå. Kanske är det bara så här vart jag bor men det är iaf min uppfattning.
Har på sista tiden blivit grymt besviken efter att ha lagt ut 1500:- på en klänning och den sedan efter en tvätt blivit genomnopprig.
Kör många på sitt varumärke utan att satsa på kvalité? Jo det tror jag absolut!
Därför att det så kul med bloggar. Man kan rådfråga tusentals andra som har samma intresse, mode/shopping, och upptäcka många fällor men också guldklimpar =)
Måste erkänna att jag känner mig tvungen att skänka en slant under perioder jag shoppat onödigt mycket. Ett sjukt sätt att rättfärdiga mitt "slösaktiga betende". Varför jag ens får skuldkänslor är ju en fråga som du lyckats svara på. människor omkring mig ger mig dåligt samvete...
aja nu avslutar jag här för jag vet knappt vad jag vill få ut av detta. Kändes skönt att få kunna skriva av sig.
Kram
Bra och tänkvärt inlägg. Är själv student+ jobbar extra så så mycket Chloé blir det inte med jag sparar hellre tre månader och köper nåt lite dyrare som jag verkligen vill ha än nåt´sladdrigt från H&M. Jag har en ganska konsekvent stil så oftast har jag plaggen flera år. Då känns det lite lustigt att jag, studenten, ibland inför folk får försvara inköp av nåt´från Rodebjer tex när jag haft min vinterjacka (dyr när den köptes)i sju år och älskar den medan kompisar köpt tre billiga jackor det senaste året! Ja intressant fenomen är det i alla fall.
Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma vad man ska köpa och för hur mycket man får köpa. Din blogg, liksom min, är bara min (eller din då i ditt fall) och jag tycker inte att folk skall lägga sig i vad som skrivs så länge det inte är förtal eller rasistiska åsikter etc. Tycker man inte att det som skrivs är bra, är det bara att sluta läsa. Du behöver inte försvara dig. Jag ser dig istället som inspiration, trots att vissa köp är out of my league. Men min tid kommer den med, nu är man student, men förhoppningsvis kommet ett välbetalt jobb efter det. Men som sagt, det är din blogg och du får cry if you want to :) (ironi i sista raden)
Bra skrivet! Det är en bra diskussion du tar upp då vi borde tänka mer på var kläderna vi köper är gjorda och av vem. Dessvärre tror jag att många lyxmärken använder sig av liknande tillverkare som kedjorna men självklart med bättre material. Dyrare kläder håller längre. Min stickade tröja i akryl från Gina Tricot höll i tre månader innan den blev alldeles noppig. En kashmirtröja hade jag kunnat använda en avsevärt mycket längre tid. Jag börjar lära mig och planerar mina inköp mer och mer. Dessutom har dyrare plagg ofta bättre passform. Jag kan tex inte ha H&M-jeans då de inte sitter snyggt på mig. Acnejeans däremot sitter som gjutet och därför lägger jag självklart en större summa pengar på jeans. Jag vill ju ha en snygg jeansrumpa. =) Vad jag vill säga är nog att har man råd att köpa dyrare kläder ska man göra det eftersom det lönar sig i längden. Keep up the good work!
I agree! visst, jag har tyvärr inte bugeten att köpa chloé osv med om jag hade den ekonomin hade jag mer än gärna gjort det! inte bara för att det anses "coolare" med märkes kläder utan även det du sa, miljön lider inte lika mycket!
Jag bryr mig faktiskt inte så mycket vad produkter kostar i pengar, det är viktigare om det har kostat på andra resurser, som miljön eller försämrat för människor och djur på något annat sätt. Då är det verkligen moraliskt fel och ansvarslöst att köpa dessa produkter.
Är det inte så att med de dyrare 'kvalitets' plaggen så tänker man sig för en eller två ggr innan man slår till (ehm oftast), men med en billig klänning eller så för några hundra lappar slår man till med utan att tänka?
jag vet att jag är duktig på detta. Sen med bas plagg så som byxor, jackor, väskor, skor (ehm kan diskuteras) så tänker man ju ofta till lite extra innan man slår till. Man vill ju att de ska passa till mycket, hålla iallfall i minst en säsong och ha bra passform som håller.
i dagens samhälle går ju allt så fort det är inte bara konsumptionen som ökar, trender ändras ju hela tiden. Vissa gånger hinne rman ju inte vänja sig vid ett mode innan det redan är omodernt (eller det kanske jag som är seg att hänga med ibland, som hög midja tex).
ja vad jag ville sägavar att detär ju inte bara konsumptionen som har ökat i tempo utan allt i vår tillvaro. Titta bara på hur mycket man ska hinna med under sina arbets/studie timmar per dag...
hej, jag är en av dina yngre läsare och måste bara säga att du skriver otroligt inspirerande. dethär inlägget gav mig en liten funderare, minst sagt.
vist, jag har en budjett på 1000 kr i månaden och det kommer man ju inte något vidare långt på. men om man är sparsam och förnuftig, så kan man ju själv lista ut att det är mycket mer ekonomiskt att spara till ett par lite dyrare plagg (som oftast, notera: oftast, har bättre kvalitet)än ett par cheap mondays som tappar färgen eller går sönder på ett kick. jag har tre par i erfarenhet.
då kan man ju hellre, som många här redan antytt, ha ett tidlöst plagg att slita med hälsan, än ett plagg som redan efter några tvättar blir oanvändbart.
men sedan är det ju självklart roligare att kunna variera sig mellan många plagg, vilket blir lättast om man köper plagg från dom lite billigare kedjorna. är det inte bäst att hitta en balans mellan mellan lyx och budjett? att blanda tex. ett par dyrare jeans med H&M plagg och 2hand accesoarer. det ger ju ett mycket mer personligt intryck.
och som julia skrev, så tror jag att mycket är en frågan om status. jag känner mig hundra gånger coolare i mina rayban wayfares, än i mina H&M pilot bågar för 69,50 kr. även om mina pilotbågar är minst lika snygga. och jag misstänker att jag inte är ensam att känna så. haha, men finns det något bättre än när någon undrar ifall ens skopunkten skor är från tex. whyred?
okej, nu känns det som att jag mest bara svamlar på men jag ville bara ganska långfattat berätta att du inspirerar även yngre.
kram
HM är min hovleverantör, och det är väl inget jag är stolt över. Det är bara det att jag känner mig själv: jag tröttnar fort på saker. Då är det lite försmädligt att tröttna på svindyra märkesplagg...
Jag köper ditt argument om väskan som hantverk, tidlöst, som kan ärvas, men som du själv skriver: alla tröttnar fort nu för tiden, och varje månad presenterar modetidningarna en ny "it"-väska. Hur känner man sig då när man lagt ner tiotusen på en väska som är "Sooo last season"?
...men det kan bli slit-och-släng över märkeskläder också? bara för att det må vara en märkeströja så betyder det inte att den är en tidlös klassiker som kommer att användas och slitas med hälsan. jag menar, mycket av 80-talets kläder, om än så gucci eller vad som helst, lär nog ligga oanvända och malätna längst in i en garderob någonstans.
hellre EN h&m-tröja som jag älskar och använder och sliter än en dyr från marc jacobs exempelvis. men det är min åsikt.
annars, sy själv! ett eget hantverk är guld värt, och då kan man allt sno idéer från catwalkvisningarna. och nej, det behöver inte se trashigt ut för att man syr själv.
Mycket tänkvärt, skönt att du tar dig utrymmet att utrycka det här :-)
Jag tänkte dock bara påminna om att konsumtion och resursslöseri (egna resurser eller ekologiska) inte behöver gå hand i hand. När man köper saker och kläder på second hand så stöder man en hållbar utveckling i större grad än om man köper organiskt producerat, eftersom man i princip stryker produktionsledet. Sådant som producerats en gång kan konsumeras många gånger och förgylla livet för många ägare. Självklart sker fortfarande en viss belastning genom transport, elproduktion för värme och ljus i lokalerna och dylikt, samt att många second hand-butiker och "välgörenhetsorganisationer" inte har riktigt rent mjöl i påsen, men det är ändå något som jag tycker är oförtjänt förbisett. Ett helt underbart sätt att fylla garderoben med väskor och jackor utan att behöva få dåligt samvete för det! Man kan iofs inte köpa allt på second hand (eller man kan, men vill nog inte... underkläder, någon?) men har man väl fått blodad tand för Filippa K-jeans för 50kr, då är det svårt att sluta leta efter mer...
Man måste också ta hänsyn till pris per användningstillfälle. Om du köper en väska på H&M för 200 kronor och använder den 20 gånger har du betalat 10 kr per användningsgång. Köper du däremot en märkesväska för 20 000 kr måste du använda den 2000 gågner för att ha betalat 10 kr varje gång. Så vad känns egentligen mest värt?
inlägget bådar för intressant diskussion....jag tänker bara att det är synd att nutida människor vill ha ombyte nonstop, vilket de stora företagen VET mycket väl när de spottar ut postordernyheter varje vecka. och vi går på det. jag är lika dålig. jag önskar jag kunde nöja mig med en kellyväska eller åtminstone balenciagan jag pungade ut på i fjol, men det skulle jag aldrig göra, som den omväxlingssugna konsumptionsidioten jag är.
Märkligt att det bara är just vi modeintresserade som måste redogöra för och försvara hur mycket vi lägger ut på vårt intresse. Vad kostar det med nya golfklubbor, hockeyutrustning, segelbåtar? Mode överhuvudtaget handlar ju om lyxkonsumtion, vare sig man handlar på H&M eller på Hermés. Det är ju bara en bråkdel av det vi shoppar som verkligen kan klassas som saker vi behöver (och då menar jag inte som i "jag behöver verkligen de här MJ-skorna" även om jag vet hur det känns...) Visserligen behöver vi ju faktiskt kläder om inte annat så för att överleva vintern, men hur många i västvärlden kan påstå att de bara har det minimum av kläder som krävs för att uppfylla klimatets och samhällets krav? Poängen är väl att de flesta hobbies är dyra (i viss mån) och LYX, som vi unnar oss för att vi vill ha lite lyx i tillvaron, och för att vi har möjlighet att unna oss dem. Jag kan tycka att det är oerhört irriterande att mode fortfarande anses som ett flickigt, irrelevant och onödigt intresse = slöseri med pengar, medan golf är manligt och tydligen nödvandigt, därför = inte slöseri med pengar. Varför kan inte vi modeentusiaster få vara i fred med vårt kreativa, inspirerande intresse och sköta vår ekonomi hur vi vill?
Väldigt, väldigt intressant resonemang. Jag ser samma fenomen i inredningssammanhang. Är det bättre att köpa en billig pryl (cch kanske designkopierad pryl) eller lägga en extra slant flr att få en väldesignad och funktionell + fin pryl som man kan glädjas av länge, länge? Ibland kostar ju det där lilla extra mycket mindre, på ditt sätt räknat.
"200 väskor a´200 kr eller endast en för 40 000 kr. Vilket sliter mest på våra resurser och vad är mest fåfängt och slösaktigt? "
Vad bra att du tog med det i ett miljöperspektiv, för billiga väskor tar mycket mer resurser från vårat jordklot än en dyr som man har länge.
Jag säger inte att billigt är fel, men det är fel att de som köper dyrt ska få så mycket skit för att de är "slösaktiga" och "snobbiga". slösaktiga med sina pengar kanske, men sakerna håller länge och man är inte slösaktig när det kommer till resurserna i naturen.
Men visst kan jag också hålla med om att det måste det finnas ett intresse, jag köper ju inte dyrt för att det är dyrt utan jag älskar ju mode och kan därför tänka mig att lägga ner lite extra pengar på det som andra lägger ner pengar på sina små "hobbys" för att få bra kvalitet och fina saker.
Om du som välläst modebloggare har eller inte har ett automatiskt ansvar kan diskuteras i oändlighet, men hursomhelst tänker jag ta mig friheten att kommentera. Det är lätt att säga att folk har koll på sin egen ekonomi, men det överensstämmer (tyvärr) inte med verkligheten där folk trugas till att använda sina krediter de aldrig bett om för det första. Det är faktiskt så att fler och fler och återigen fler hamnar i skuldfällor som nog utan att överdriva kan kallas personliga tragedier. Summan av kardemumman är: jag har inga som helst problem med, eller ens åsikter om, att en vuxen kvinna gör vad hon önskar med sina pengar. Däremot vill jag gärna varna de lite yngre för att förvänta sig alltför mycket av "varan" lyxkonsumtion i livet - trots allt är det långt ifrån självklart att man alltid kommer ha råd att shoppa ens på H&M.
Känner du ett ansvar gentemot "mindre designers och modehus"? För det låter lite så, det här inlägget sammantaget med kommentarerna i Courtney-inlägget.
iof anna klara håller jag med er/dig lite också, allt fler tjejer håller en budget på kläder de inte ens klarar av och fastnar sedan i skuldfällan, det blir ju som en ond cirkel till slut och hålet blir ju bara större och större. Inte själv så insatt men kan tänka mig hur det hela utspelar sig för många personer idags om bara måste ha just den där designerväskan eller det exklusiva plagget.
varför säger ingen att det för många människor är fullständigt omöjligt att köpa dyra märkesplagg? man har helt enkelt aldrig så mycket pengar på en och samma gång. och att spara till den där dyra väskan skulle innebära att man inte kunde köpa NÅGOT ANNAT på flera år... och det är ju givetvis helt orimligt. att kunna välja mellan ett dyrt plagg och tjugo billiga från H&M kräver ju att man har ekonomi för att kunna göra det där valet. för de flesta som köper H&M-kläder är det nog knappast ett aktivt val, det är vad man får nöja sig med.
Som modeintresserad bloggläsare tycker jag förstås att det är ren njutning att få skåda vad ni har handlat samt alla tips ni kommer med, och de får gärna vara i "lyxklass". Man ska inte förväxla "lyx" med "slöseri". För mig är en kofta från See by Chloé en lyx men en användbar sådan. Jag har själv tjänat ihop vartenda öre till koftan så varför förtjänar inte jag en sådan? För mig har det alltid varit "bättre en bra kofta" än "20 dåliga koftor". En kofta tar mindre plats och håller hur länge som helst, därmed miljövänligare. Handen på hjärtat, HM är bra men jag skulle aldrig köpa en vinterjacka från dem, utan "säsongsvaror" you know. Hur roligt är det att komma till en modeblogg där tjejen bara köper postorderkläder? Jag vill kunna frossa i mig dyra kläder utan att betala ett öre och jag är minst lika glad när alla andra har köpt en dyr designväska! Nu har jag varit tjatig:-). Kram/Sanna
Jag kände mig likadan, full av ångest. Nej nästa väskköp ska bli något som man sliter med hälsan och kan ha lääääänge. Jag tycker verkligen att du har en underbar blogg. Kram på dig!
Yeah sistah (-;
Mycket bra skrivet :) Du fick precis det jag tänkte på "papper". Håller även med Josefin, du är jo en superbra förbild här.. om någån nu t.ex. tycker att du visar för mkt dyra kläder, så har ju dom faktiskt fel. För du har ju ofta "lyx vs budget"-inlägg, och visar ofta billigare saker i en skön mix med de lite dyrare . För mig är du alltid queen of bloggarna ;) Så kepp up the good work, och än en gång - bra skrivet! ;)
Jag har inte ens funderat på den moraliska delen av modet eftersom jag inte kommit till den ekonomiska biten där jag har ett VAL mellan att köpa dyra kläder eller HM.
asså jag tror alla här förstår att många inte ens har råd och att det är omöjligt med dyrare plagg då deras ekonomi inte klarar av det, men jag tror att alla har lagt deras kommentarer i ett mera "modebloggigt" sammanhang, alltså att om man nu har åtminstone råd med h&m och kan spara lite längre till ett dyrt plagg (som de flesta,notera, modebloggare kan idag),vad är valet då?
Med inspiration från Cay Bond och Lotta Lewenhaupts föreläsning på Modevetenskapen, månne??
Jag har vännner som bor utomlands och som är i samma ålder som jag, runt 20, och inte alls förstår vårt "slöseri". För många utav dem är det mer naturligt att köpa de dyrare kläderna och möbler. Inte för att det är status, utan just för att de håller i många år och när man tröttnat eller växt ur något så är det oftast någon annan i familjen som ärver det. Så de förlorar ju inte mer pengar för att de köper de dyrare sakerna, snarare tjänar i slutändan.
Själv har jag börjat lära utav dem. Fast att jag går på CSN köper jag "baskläder", som blåjeans, treanchcoat, linnen, tjocktröjor mm., i bättre kvalité. Detta betyder inte alltid jättemycket dyrare kläder, linne kan man köpa billigt på hm endå. Sedan köper jag säsongens modeplagg på hm eller gina. Billigt och bra, för det kastar man eller läger undan efter typ tre användningar endå. Så att mixa mellan dyrt och billigt, miljövänligt och ickemiljövänligt är nog det bästa man kan göra om man inte vill lägga massa pengar på kläder, men endå hjälpa världen! =)
Åh, jag känner mig likadan. Det är så pinsamt när folk börjar skämta med mig om att "du bara köper dyra saker på NK". Framförallt det är mina egna pengar, jag bestämmer själv vad jag ska göra med dem efter att ha betalt allt nödvändigt. Det är en ren fördom mot modeintresserade att det är ok att köpa dyra bilar, båtar, villor etc, men det är inte ok med kläder eftersom mode inte är ett "lämpligt" intresse! När jag gick på intervju förra hösten, så vågade jag inte säja att min hobby är mode, för att de skulle tycka att jag är dum och inte kan utföra mitt jobb som mjukvaruutvecklare. Synd, men det är så här i verligheten, mäniskor dömer varandra utifrån klädsel :-( Även jag sjäv gör det ibland...
Men, hur ofta ÄR det egentligen någon ifrågasätter just mode som intresse? Det är väl ganska ofta som folk ifrågasätter glättigheten med vilken tusentals kronor per månad spenderas, men det kunde ju gälla vilket intresse som helst.
Jag förstår (säger detta helt förutan bitchighet) inte helt vad du ville ha sagt?
intressant förresten att hela modebloggsfären är så ängslig och likriktad att man automatiskt ställer sig "i skottlinjen" när man uttrycker en åsikt...
(inte menat som kritik mot Hotspot!)
Hmm, det har har egentligen ingenting med inlagget att gora, men snalla manniskor, det heter konsumtion, inte konsumption! Min grammatikgen blir skadad...
IN O BERÄTTA VAD DU HAR FÖR FAVORITMODELL PÅ JEANS ;D
http://sotahjartan.blogg.se/1173116913_jeans__vilken_modell_.html#comment
Min åsikt i ämnet är faktiskt att om man tjänar egna pengar så får man själv prioritera vad man vill köpa. Om det är en dyr väska eller en billig top från H&M, whatever.
Om jag i framtiden får ett bra jobb och tjänar bra med pengar, så tänker jag inte stå till svars för att jag lever för pengar jag har jobbat för. Det är så typiskt Sverige att återropa Jantelagen och hävda att man ska inte visa att man har pengar och man ska vara som alla andra, men samtidigt ska man kämpa halva livet för att kunna tjäna bra med pengar. Det är så mycket dubbelmoral i det hela, vi ska tjäna bra med pengar men vi får inte använda dem på saker vi gillar. Då blir man kritiserad.
Jag tycker att Hotspot ska kunna köpa vad hon än vill, det är hennes pengar. Jag finner mycket nöje i att läsa hennes blogg och jag gillar hennes stil. Nej, jag har inte pengarna att plagiera den rakt av eller att köpa någon av de plagg hon köper. Men det är inget jag kan eller vill kritisera henne för.
Hejsan! Jag undrar bara över en sak som tyvärr inte har med ämnet att göra. Men du, verkar ha koll på saker och ting. Jag ska beställa från ELLOS, men eftersom jag ska till NYC nästa vecka så undrar jag om dessa 14 dagars returrätt börja gälla från det att paketet landar på posten eller från det att jag hämtat ut paktet? Jag hoppas på det senare för då kan jag i lugn och ro hämta ut och prova paketet när jag kommer hem från USA.
Jag har mailade ELLOS i söndagskväll och frågade dem detta men har ännu inte fått något svar tyvärr.
Matilda: Jag har helt klart börjat reflektera över liknande frågor men det är svårt. Kan man vara modeintresserad men ändå inte bidra till konsumtionshets? Jag känner igen mig, de välsydda plaggen som kostat lite mer (det behöver nödvändigtvis inte vara de dyraste) är ofta de som får bo kvar i garderoben då de fortfarande känns fräscha och inte solkiga samtidigt som de ofta är mer gångbara även "trendmässigt"
alma: Jag tror (och hoppas) verkligen att det är ett mer genuint intresse nu än vad det var på 90-talet. Folk har nog på allvar emr börjat funera kring saker som masskonsumtion, miljö och etik. Jag kanske är naiv men det är min förhoppning, jag vet att det är frågor som intresserar mig mer och mer även om jag som bekant älskar att konsumera, tvetydigt, minst sagt
Anonym: Tack! Ha ha, jag tycker att det är kul när folk uttrycker sina åsikter även om de inte stämmer överens med mina (så länge det inte är direkta perosnangrepp)
Stina: Jag är så inne i att tänka "större" just nu, och det är just det som är intressant. Är det ok att konsumera hur mycket som helst om man bara har koll på sin privatekonomi? Jag säger inte att jag vet men det är bara en tanke!
Ellis: Tack!
Julia: det du kallar status är nog det som ovan benämns som känslan. Jag skriver lätt under på att det är roligare att bära varumärken som man vill identifiera sig med och som man känner stämmer överens med den "image" som man vill ha. Det är naturligtvis en stor del av "varumärkeshysterin" men jag vill ändå tro att det beror på vad företaget laddat varumärket med. Om det är kvalitet, genuint hantverk, miljövänlig produktion etc så är det väl bara bra att det är de varumärkena som är mest eftertraktansvärda?!?
Lily: Folk får naturligtvis ha vilka kläder de vill, det håller jag helt med om men det jag tror att jag vill med inlägget är att folk iallafall reflekterar över hur de konsumerar och varför.
Saray: Åh det är den karaktären som jag önskar att jag hade och du är ett bevis på att det faktiskt går att prioritera om man inte måste köpa något nytt varje månad.
Linn: Det skriver jag helt under på men med inlägget hopapdes jag nog på att folk iallafall skulle ta en funderare över hu rman väljer att konsumera? Är det ett medvetet val? För min del har det nog inte varit mycket av ett medvetet val men jag tycker att det är allt mer intressant
Emy: Naturligtvs är ett högt pris ingen garanti för ett etiskt tillverkande. Jag önskar dock att folk återigen kunde värdera hantverk och kunnande och förstå att det kostar pengar och i längden lönar det sig förhoppningsvis då man inte konsumerar lika mycket, vilket utan tvekan borde vara bra för våran planet om inte annat
lenie: Ja, det viktigaste är iallafall att man har en medvetenhet kring sitt konsumerande, något som jag själv garanterat inte alltid har
sura tanten: Helt rätt inställning, önskar att jag själv var lika instiktsfull och konsekvent...
Bambie: Jo det ligger nog mycket i det. Ja att trenderna byts ut fortare än mjölken hemma i kylskåpet är ju utan tvekan en medveten strategi från modehusen för att man ska konsumera mera. Verkligen intresant kommentar!
emma: Ja det är en klurig fråga. Har man 1000 kr hur ska man bäst spendera dem för att få kläder man trivs i och som är av bra kvalitet och som inte är oetiska, det är svårt att få ihop ekvationen! 2hand är verkligen ett ypperligt alternativ! Personligen gillar jag inte ordet status även om det i många fall säkert är det folk är ute efter. Jag ser det mer som att jag sympatiserar med olika märken som stämmer överens med den personen jag vill ge uttryck för att vara. Jätteroligt inlägg, tack så mycket!
Pia: Ja men varför tröttnar alla så fort idag då? varför känns en tröja tråkig redan efter 2 användningar, det känns inte sunt helt enkelt. Det här är verkligen inget anklagande, jag är precis likadan men ibland kan jag faktiskt bli lite äcklad på mig själv att jag är så flyktig och tröttnar så fort och driver fram ett osunt konsumerande.
sofi: Åh många av 80-talets designer kläder säljs ju sviiiindyrt på hippa 2handaffärer i London och NYC, jag tror däremot att kläder från 80-talets H&M inte står fullt lika högt i kurs.
a: Ja 2 hand är verkligen föredömligt. Själv har jag hygienmani (ytterligare en modern "folksjokdom") så jag har svårt att handla 2hand + att jag är så dålig på att göra de rätta fynden, hinner liksom inte spendera en hel dag i olika 2hand butiker... Jag önskar dock att jag var en 2hand-prinsessa som typ sigrid :)
S: Ja det är ju lite det jag är inne på i texten fast jag inte uttrycker det så. Jag tror att i långa loppet kan priset på en svindyr väska som går i generationer eller säljs på 2hand bli betydligt lägre än en slit och släng från H&M som man använder 3 mån
nollåttan: Ja eller hur, jag känner mig helt uppslukad av ämnet och det är sååå kul med alla tankar och funderingar som alla har! Jag känner precis som du nästan ett förakt över mig själv att jag tröttnar så fort och att jag hela tiden vill ha nytt. Vet inte vem mans ka skylla på konsumtionssamhället? marknadsföring? PR? Modemagasinen? Modehusen? Klädkedjorna?
Erika: Ja det där är verkligen något som jag irriterat mig på så otroligt många gånger, aldrig har jag hört någon ifrågasätta ett intresse som tex golf som du tar upp men det kan även vara andra intressen som fiske, frimärksamlande etc som folk lägger ner stora summor på.
Frida: Ja det tåls verkligen att fundera ibland över hur vi egentligen konsumerar. Jag vet att jag är otroligt dålig på det och ofta hamnar i någon form av ekorrhjul men det är onekligen ett rykande hett ämne!
Klara: Du är lite inne på samma bana som jag även om jag själv inte är helt på det klara med vad jag egentligen tycker eller står :)
Anna Klara: Men jag har ingen vilja eller skyldighet att råda eller att ha åsikter om någon annans ekonomi. Självklart är det som du säger men jag förstår inte när det blev min roll att göra något åt det och framförallt - vad ska jag göra åt saken? Det enda jag kan göra är att se till att ha min egna ekonomi under kontroll!
klara: Naturligtvis är det så och det är väl lite en del av ovanstående inlägg, hur medvetna är vi egentligen över vårat konsumerande?
emma: Nu behöver ju inte alternativet stå mellan en 200 kr väska eller en 40 000 kr väska. Men många känner nog att de "måste" köpa något varje månad (jag är garanterat en av dem) istället kanske man ska spara i ett par 3 månader för att sedan köpa ett plagg som man verkligen värdesätter och planerar att använda en lång tid framöver - oavsett hur mycket pengar man har och vilken "nivå" vi pratar om. Det kan vara så enkelt att istället för att köpa en syntetväska för 150 spara i två månader och köpa en i skinn för 300 kr?!?!
Sanna: Usch, det låter som om jag köper dyra saker var och varannan dag :) Jag håller med, det är skillnad p lyx och slöseri. Lyx kostar men kan garanterat vara värt det ut många aspekter med rent slöseri bara är överkonsumtion
Anna: Ja visst är det lite ångest att reflektera över ens beteende men kanske nyttigt. Tack, vad glad jag blir!
Mimo: :)
Alice: Ha ha,tack så mycket!
MUNCH: Alla har vi ett val oavsett ekonomi, har man råd att köpa kläder överhuvudtaget är det naturligtvis ett val. Att man har lite pengar ser jag inte som en bortförklaring att inte reflektera över vad man handlar och varför?!? med det inte sagt att man inte ska handla från H&M, bara man gör ett medvetet val!
Klara: Där satte du verkligen huvudet på spiken. MÅnga säger att de har så lite pengar så de måste handla billigt men det är just för att de vill handla något varje månad!
Tina: Nej, men åh vad gärna jag hade gått på den föreläsningen!!!!! När var det? Anledningen till att jag tar upp diskussionen just nu är att jag troligtvis ska medverka i ett TV-program om liknande ämne.
Emmi: Jag tror att du har helt rätt, utomlands resonerar man på ett helt annat sätt. När använde man själv ett plagg till man slet ut det (bortsett från alla biligga H&M-toppar som pajar efter 2 tvätt)? Ärver någon kläder överguvudtaget längre i Sverige. Sjukt intressant kommentar!
Ella W: Jag är verkligen precis som du trött på att jus tmode är ett så fantastiskt ytligt intresse, själv tycker jag att det är betydligt mer själfullt och kreativt än t ex fotboll!
Anonym: ja det kunde ju gälla vilket intresse som helst men grejen är ju just den att det aldrig ifrågasätts när det gäller något annat intresse! Nej inte jag heller om jag ska vara ärlig, överlag vill jag nog helst bara få igång en diskussion och få hhöra intressanta tankar om konsumtion/lyx/etiskt värdesättande etc.
emma: Japp så är det, men det är helt ok. Alla kan ju inte alltid hålla med och alla kan inte heller utttrycka sig så tar man upp et känsligt ämne får man räkna med att folk har åsikter som de inte riktigt vet hur de ska uttrycka och därför blir det mycket pajkastning från vissas håll
benedictus: He he :) Man förstår ju vad de menar ialalfall :)
Beatrice: I grunden är jag av samma åsikt men jag har själv börjat reflektera mer över mitt egna konsumerande och tyckte att det var intressant att höra vad andra tyckte!
a: Det vet jag tycärr inte :( Finns det inget nummer du kan ringa? Ha det bra i USA!
Den som köper 200 väskor på H&M tär ju betydligt mer på jordens resurser än den som köper en Birkin för. Det säger ju sig självt tycker jag.
Jag begriper inte varför det alltid anses som fult och slösaktigt att köpa dyra kläder, väskor och skor? Det är ju upp till var och en att köpa vad de vill ha och har råd till. Vi har ju egna surt förvärvade slantar och det är ju upp till var och en av oss vad vi väljer att lägga dem på. Det ska ju ingen annan bry sig om. Var istället glad åt den som har köpt en dyr fin väska. Personen i fråga kanske har sparat både länge och väl innan köpet kunde bli av. Sluta vara avundsjuka: Det är ju ingen som vinner på det, framför allt int de avundsjuka. De mår ju bara dåligt över att hhela tiden vara avundsjuka.
Och förresten....varför är kläder mm så laddat? Om någon köper oxfilé så är det väl ingen som tycker att denne borde köpa fläskkotlett istället eller?
"vad ska jag göra åt saken?" Förslagsvis utelämna detaljer som att köp skett på kredit? Men om inte viljan finns att ta ett ansvar för de mer påverkbara, förstår jag inte varför du ställer frågan.
för mig har bloggandet varit både bra och dåligt när det gäller mitt sug efter nytt och fräscht:
* jag tröttnar på allt som överexponeras. precis ALLT. nu börjar jag ledsna på hängselklänningen exempelvis...för att inte tala om märkesväskor
* ....detta kan leda till att jag letar efter det "unika" från mindre butiker....vilket kan bli dyrt, men jag blir inte trött
* har lärt mig att leta efter det speciella på secondhand
* å andra sidan har jag återupptäckt fördelarna med H&M! har redan lagt ner betydligt mindre pengar på sommarkläder än i fjol
oj vad splittrat.
Så sant så sant. Det är så svenskt att inte få visa att man har pengar och kan lägga det på en skitsnygg Chloéblus, men det spelar som sagt ingen roll om man handlar en massa på H&M. Sjukt, men samtidigt så måste jag säga att om man inte har råd att slänga ut pengar för en Chloéblus så måste man kunna handla på H&M. En balans helt enkelt.
Jaa, jag håller med. Det finns nån dubbelmoral i det här... fast å andra sidan handlar det nog inte riktigt om hur mycket man får ut av ett pris utan snarare att man ska köpa EN H&M tröja istället för EN Chloé tröja. Jag har faktiskt börjat tänka mycket på miljön på sista tiden och jag måste ju säga att rättvisemärkta jeans börjar låta allt mer lockande...
Jag fattar inte varför man måste använda så mycket gifter. Om det nu är för att kläderna ska bli billigare ja då satsar jag hellre på något ordentligt miljövänligt och snällt plagg än ett billigare som är färgat med gifter!
Kan även komma med ett boktips till de som faktiskt är intresserade av funderingar kring dagens närmast absurda konsumtionssamhälle: "Not buying it: My year without shopping" av Judith Levine. http://www.amazon.com/Not-Buying-Year-Without-Shopping/dp/0743269357 "With great wit and spirit, Judith Levine tackles a profound question: Why do we buy and what do we get out of it?" Torde vara en riktig rysare för många ;)
Anna klara,den boken måste jag köpa,tack för tipset.
Den är mycket läsvärd och garanterat en källa till fortsatt diskussion! Enjoy.
Men SHIT POMMES FRITES! NEJ, alla som kritiserar något är INTE "bara avundsjuka" som en hel del skriver ovan.
Jag håller fullständigt med om att Hotspot är en vuxen person som får göra vad hon vill med sina pengar (eller med sin kredit...), men när hon nu faktiskt har tagit steget ut i offentligen ÄR hon, oavsett vad hon tycker om det eller ej, en så kallad kändis. (Visserligen inte bland de största, I admit, men iaf.)Och småttingar påverkas. (Haha, gud, det där lät kanske nedvärderande, menade inte så.) Både Ebba Sydow och Karolina kör ju med extrema shoppingvaror, som alla fjortisar på veckopeng sedan försöker ta efter, eller tvingar sina föräldrar att köpa jeans för 3000 "men mamma! kvalitéeeeeeeeeeeeee lönar sig!!!".
Och dessutom - Hotspot skrev ju själv att hon bara hade 3.50 kvar på kontot för att hon köpte designerparkas för flera tusen och fick antginen leva/eller köpa den på kredit (kommer inte ihåg vilket), vilket väl visar oerhört tydligt att inte ens hon faktiskt har råd med de shoppingvanor alla trissar upp till?
En enkel notering bara. Inkonsekvensen lös igenom utan att jag behövde anstränga mig särskilt mkt.
Karin: Ofta är det nog avundsjuka men det kan nog bero på fundamentalt olika värderingar och inställningar också. För vissa är det helt otänkbart att köpa en väska för 1000 kr och det får man respektera men då måste "de" även respektera oss som kan tänka sig att investera pengar i mode
Anna Karin: Då tycker jag att du ska driva kampen mot kreditkort, om du tycker att det är så förkastligt för personligen tycker jag att kreditkort är fenomenala. Bara för att det finns ett fåtal som inte kan hantera det behöver det inte vara dåligt för alla - eller? Det är lite som att vissa tycker att bag in box borde förbjudas för folk som är på gränsen till alkoholister inte kan hantera det. Folk gör sina egna val, sen får var och en tycka vad de vill om det! Tack för boktipset dock!
nollåttan: Ja, det intressanta är att man iallafall reflekterar över det!
Frida: Ja balans är nog det man är ute efter generellt men det är enklare sagt än gjort :
Elsa: Jag själv tycker det är psotitvt bara att man börjar reflektera över fenomenet och att man är medveten om att man genom sin konsumtion faktiskt gör et val och ett ställningstagande hur pretto det än kan låta!
Jag håller med Anonym om att varje vuxen person får själv bestämma om hur man ska leva och hur man ska shoppa. Men oxå att alla unga tjejer där ute tar ju efter alla bloggare som köper och pushar för dyra märken. Jag är gravid nu och vet att jag i framtiden inte kommer att ha råd att köpa Chloé-väskor och MJ-skor till min dotter. Jag själv älskar fina saker och kvalitet - men har tyvärr inte alltid råd med det. Och då är Zara, Mango, H&M, Vila etc etc ett bra alternativ om man ändå vill hänga med i modet.
Vad Hotspot, Sigrid, Eleonore etc väljer är ju helt upp till dem, men jag förstår inte att de har råd att shoppa så mycket dyra saker. Det är för mig en gåta. Såvida de ej blir sponsrade såklart.... :)
Hotspot, tro mig det gör jag. Också. Och det handlar INTE om ett fåtal som råkar illa ut, även om man gärna vill tro det.
Och nej, det är möjligt att det inte är DÅLIGT för alla. Men det är heller knappast BRA för någon. Du skriver ju själv här i kommentarerna att det inte känns helt sunt att en "vit" månad är helt otänkbar för dig?
Anonym: Nej naturligtvis är det inte bara avundsjuka, utan troligtvis ofta olika värderingar. Själv tycker jag att mina shoppingvanor börjar ta orimliga proportioner i folks ögon - såååå mycket och dyrt köper jag faktiskt inte. Mer än de flesta, ja absolut men inom ramen för vad som är möjligt för en person med ett hyfsat jobb, låga boendekostnader, barnfri, studielånsfri person vars största intresse är mode.
Britta: det är jag fullt medveten om och noterar även i inlägget att jag själv knappt vet vad jag i grunden tycker eller tänker. Inlägget är mer ett öppnande för en diskussion och kanske lite eftertanke
Anna: Jag håller med, det är klurigt! Men det är ju ändå ett val att man vill som du skriver hänga med i modet, med andra ord köpa saker ofta. Men det jag är inne på (som jag troligtvis aldrig själv kommer kunna efterleva) är att man kanske bör "hitta sin stil" (hatar det uttrycket) och sen investera i plagg som man kommer att glädjas av i flera år. Färre plagg men som varar längre?!? Som jag skrev i inlägget innan så tycker jag att proprotionerna för hur mycket jag shoppar har tagit löjliga former. Så mycket köper jag faktiskt inte, mer än de flesta men inte för orimliga summor för en barnlös, heltidsarbetande tjej med låga boendekostnader. Sen är jag så förbannat trött på allt tjat om sponsring, tror ni på allvar att vi får Marc Jacobs skor och Chloe-väskor i sponsring?????????????? Jag kan informera om att det jag hittils har fått är på sin höjd fructis-shampoon för 34,50, så sluta nu att tjata om all sponsring som alla stora bloggar får, jag är så förbannat trött på det. Hur upphetsande är det att få en duschcreme för 39 kr? Jag brukar även försöka lotta ut det mesta jag får i tävlingar etc på bloggen!
Anna Klara: Som sagt var, jag tycker själv att ämnet är intressant och jag kan medge att jag har börjat fundera över vårat konsumtionsbeteende alltmer men jag tänker inte sticka under stolen med att jag älskar mode och ett sätt att utöva det är att köpa kläder och det tänker jag fortsätta göra men förhoppningsvis på ett mer medvetet sätt i framtiden (och då menar jag inte medvetet ut privatekonomiskt perspektiv utan globalt för min privatekonomi anser jag mig har fill kontroll över även om jag har ett kreditkort som jag använder!)
Oj, vilken skopa Anna fick sig...
Du behöver inte sticka under stol med någonting, men jag _har_ svårt att förstå hur det kan innebära en omöjligt stor uppoffring att t.ex utelämna detaljer som att ett köp skett på kredit.
Plagg som du och en handfull andra bloggar om säljs ut på nolltid, det är knappast långsökt att tro att även _sättet_ du shoppar på kommer imiteras.
Men ni får väl visst sponsring, presenter eller vad man nu ska kalla det. Goodie-bags med dyra saker i på modevisningar, ni får testa dyra skönhetsprodukter som ni skriver recensioner om...
Anna Klara: Ja det var kanske inte riktigt rättvist men jag är så förbannat trött på att folk hela tiden tjatar om all sponsring som i mitt vetande inte existerar, iallafall inte i den utsträckning och form som folk tror..
Jenny: Det stämmer att det ibland på vissa tillställningar delas ut goodiebags men även där är innehållet i de flesta fall föga upphetsande, en mugg med en VR-logotype, en visitkortshållare - hur ofta bloggar jag om de sakerna? Jag delar som sagt var även i regel ut innehållet från goodiebags här på bloggen i tävlingar etc. Det stämmer även att jag recenserar produkter för blush där jag får en produkt i månaden som jag recenserar åt dem, jag väljer inte produkten själv och jag får inget betalt för att recensera produkten, om du kallar det sponsring så visst men det folk talar om är att vi skulle få kläder och produkter för tusentals kronor i månaden - och det stämmer inte! Sen skulle jag inte kalla det sponsring, det är vanlig PR som alla företag riktar mot all typ av press och inte bara mot bloggar!
En Hermesväska för 40.000 och uppåt kommer jag alltid tycka är omoraliskt, hur fint läder och hur många arbetstimmar det än ligger bakom. Det är nästan äckligt hur folk kan köpa en väska (en väska!) för så mycket. Sedan förstår jag dina resonemang med massproducerade kläder som ev. tillverkas av barn och bidrar till förgiftade floder osv, men är det hela sanningen? Pumpar inte lyxfrabrikerna ut en massa smuts i vår värld as well? Det är nämligen inte längre äldra farbröder som sitter på trästolar under Italiens sol och handtillverkar designväskor. De är även de massproducerade.
Oj oj oj snart är det 100 inlägg och jag har blivit lite klokare av vissa inlägg. Max 10 inlägg som är vettiga resten är som vanligt mundiarré, vilket är en vanlig åkomma på bloggar har jag märkt. Mitt inlägg tillhör det senare :)
Jag har genom åren konsumerat av olika anledningar. I grund och botten har det handlat om att man vill visa upp sitt bästa jag och det har jag valt att göra materiellt. Jag tror att de flesta kommer till insikt med att man har spenderat en stor förmögenhet på kläder, skor, väskor, smycken. Jag har en garderob och flera resväskor fyllda med kläder från HM till Missoni. Många plagg är genomtänkta köp och har använts väldigt mycket. Spontanköp har visat sig vara toppenköp och varit till stor användning. Andra plagg har varit väldigt bra att skura golvet med, helt seriöst.
I köpstunden är jag som lyckligast, det är då vissa kemiska reaktioner sker i hjärnan coh som får en att må bra, dagen efter har jag varit glad åt mina köp. Frågar du mig veckan därpå om mina köp minns jag knappt vad jag handlat. I skrivande stund har jag kassar från MQ, Filippa K, Kookai och en mindre butik i Kista Galleria i sovrummet. Ingen av plaggen har blivit använda, trots att de är väldigt fina. jag har inte ens packat upp dom.
Från början hade jag tänkt att skriva i "Vi-form". Egentligen skulle det bara vara ett ursäktande sätt att skriva. För det är jag som köper och det är bara jag som vet varför jag spenderar dessa tusentals kronor i veckan på vad som i grund och botten är tyg och skinn.
Nu har jag kommit till en punkt i livet då jag har bränt sjukt mycket pengar. Och sitter hemma med väskor från Mulberry, Gucci, Vuitton och Botkier. Och gud vet hur många budget väskor som fyller garderoben.
Tänk om jag hade varit klokare och använt pengarna till bättre andamål... En jorden runt resa som har varit min dröm sen barnsben hade varit mycket mer minnesvärt än garderobsvärmare.
Jättebra sagt(skrivet). Folk frågar alltid hur jag har råd att köpa en CHloé t-shirt för över tusen kronor. Skillnaden är bara att jag inte köper så många billiga, bara en som är lite dyrare. Det sliter ju mer på vår planet om vi måste massproducera flera hundratusen av dålig kvalité som sedan leder till att vi måste köpa flera nya av dålig kvalité. Då köper jag istället EN som håller. Men ska jag var ärlig så köper jag mycket billigt också. Men jag förstår ditt resonemang och jag håller med. Tack för att du tog upp denna fråga.
De flesta här är ju verkligen indoktrinerade! Det är inte en enda här som ens verkar ifrågasätta påståendet att ökad konsumtion skulle leda till sämre miljö/sämre villkor för människor. Finns det inte en enda person här som kan tänka en självständig tanke. Hur verifierar ni ett sådant påstående, har ni några källor som styrker det? Nej! Allt handlar om något som ni har hört, men aldrig brytt er om att kolla upp själva.
Konsumtion är inte av ondo, tvärtom är det vad som har lyft människan från fattigdom och det är porten till allt gott. Sätt inte likhetstecken mellan konsumtion och barnarbete och dålig miljö. Jag forskar i frågor kring människohandel (bl.a. barnarbete) och det är inte till produktion av H&M-kläder eller designerplagg som barnen utnyttjas...
Varför väcker inte exempelvis debatten kring piratkopior av DVD och liknande samma uppmärksamhet, trots att försäljningen av dessa finansierar terrorism. Svaret är enkelt; det är inte ett hett ämne vad gäller debatten om vad som är politiskt korrekt!
Hotspot; våga dra debatten om konsumtion till sin spets (det har du inte gjort; då du efter varje kommentar mer eller mindre ber om ursäkt och framhäver att du inser konsumtionens dåliga effekter på miljön/människor, say what???!!!)
oj jag skrev en halvlång kommentar igår, som bara måste försvunnnit härifrån :s
D: läs Risksamhället av Beck och Det individualiserade samhället av Bauman.
Shit vad många kommentarer. Fast mest noterbart är trots allt att du skriver välformulerade svar till samtliga. Respekt! Och du vet ju ungefär var jag står i den här frågan så du kan hoppa över mig. ;)
Att inte sticka någon i ögonen säger väl ganska mycket om oss invånare i socialistlandet Sverige. Det gäller ju i allt; från pengar, till utbildning, till antal barn till vilka kläder vi "får" sätta på oss. Allt ska vara lagom, till och med smöret vi har på mackorna! Intressant som alltid :)!
Sandra: Som sagt var, våra värderingar är olika.
Maria: Oj, ja ibland är det verkligen värt att ta en extra funderare och inte helt tappa fokus. Jag kan ju säga att jag känner igen mig en del i din beskrivning...
Emma: Tack! Ja, det jag nog framförallt tänkte med inlägget var att få höra folks åsikter och det har verkligen varit kul att läsa alla kommentarer!
D: att konsumtion har lett till ökad ävlfärd är nog "alla" överens om men också att den hysteriska konsumtionen (och den höjda välfärden) har lett till den ganska kritiska miljösituation vi har idag med global uppvärming etc (och nu syftar jag inte bara på klädkonsumtion utan konsumtion överlag) det är det nog inte många som motsäger.... Jag hoppas att det var svar nog!
Alice: Vad tråkigt! Bloggen är lite knas och opålitlig mest hela tiden :(
Anna: Tack för tips!
Peter: Ja den här typen av inlägg väcker ofta känslor, vilket är det roliga med dem :)
Cicci: Tack :)
Jag undrar vad hotspots privatekonomi har med saken att göra? Den är väl hennes ensak liksom hennes val av designers/butiker.
Jag håller med "D" om att man visst ska vara kritisk men nog kan vi konstatera att konsumtionsnivån i Sverige och "västvärlden" är otroligt hög. Det ska vara nytt varje vecka, man använder ett plagg ett par ggr och sedan skänker eller slänger! Det börjar faktiskt bli ett problem i fattiga länder, alla dessa skänkta kläder som "dumpas" och påverkar den lokala marknaden, sömmerskor och textilleverantörer.
Att något är dyrt innebär inte att det är miljövänligt, men att något är extremt billigt innebär med all säkerhet att det inte är miljövänligt och att den som tillverkat det inte tjänat skäligt i lön!
haha, jag kan skriva det igen ;) fast lite kortfattat: superbra skrivet, du fick det jag tänkte på "papper"! håller även med josefin, och jag tycker du föregår med ett väldigt gott exempel. du inspirerar ju på ett bra sätt, du blandar lyx med BUDGET. ofta budget alternativ till det dyra - det är ju super! ;) För mig är du alltid queen of blogg ;) Så keep up the good work! än en gång - bra skrivet.
(inte så kortfattat) ;)
orkar inte läsa de andra kommentarerna, men hoppas att någon kanske läser min. Jag tycker som du. Vi tror att vi har rätt att köpa någonting nytt (som vi inte ska äta) för 29:90. Det är en "rättighet" som endast leder till arbetslöshet och miljöförstöringar. Sverige är det land i hela världen som köper mest kläder per capita! Sverige! Helt sjukt.
Dessutom har hantverket försvunnit. Vi har ingen egen textilindustri i sverige längre (la ner på 70-talet.) ingen egen textilindustri! men ändå är vi det landet som kosumerar mest kläder/persom&år! helt sjukt igen.
De dyra lyxmärkena som Hermes, Bottega Veneta och La Perla har hjälpt till att bevara det goda, fina, duktiga hantverket. Visst, det är jättedyrt med det tar flera veckor att färdigställa en Hermés-väska t ex. Hittas inget skinn som är tillräckligt bra juest det året eller den månaden, skapas ingen väska! det är så fint. Under ordet "Lyx" i en svensk ordbok står 'överflöd' i en fransk står det 'något värdefullt'. däri kanske ligger skillnaden. I framtiden kommer denna lyx, och denna hantverk att komma tillbaka tror jag. Den kommer också att innefatta ekologiska produkter och kläder och accessoarer som vi vet ursprunget kring. Glöm 29:90!
en till grej bara också:
Tänk bara på hur värdefullt det är att hitta en riktigt riktigt bra snickare, eller skräddare eller skomakare. Hittar man en skicklig sådan tipsar man ALLA. Förut var det självklart att alla dessa kunde sitt jobb helt bristlöst, och att de var mycket skickliga. Detta finns inte idag, men jag hoppas att det kommer snart nu!
Mycket intressanta kommentarer efter det intressanta inlägget (mer såna tack!)...Och här kommer mina reflektioner;
* Kan man vara modeintresserad utan att bidra till köphetsen? - JA. Skillnaden mellan att vara modeintresserad och konsumtionsintresserad verkar ha gått många förbi! Mode är inte = shopping.
* Modebloggare liksom alla andra har levnadskostnader och KAN således inte konsumera kläder för 100% av lönen (eller mer). Jag bryr mig inte ett skvatt om VAD folk lägger sina pengar på så länge de mår bra och inte hamnar i tragiska skuldfällor. Får man ångest av shopping så är något fel!
* Att en märkesvara skulle innebära vinster för miljön, andra ekonomier etc kan inte vara ett faktum per automatik. En stor del av kostnaden är för själva märket, dvs luftslottet! Fötetaagen plöjer ner miljoner kronor för att promota sitt märke, glöm inte det. När du köper designerprylar går alltid en viss summa till luftslottet.
* Storkedjornas vara är nog inte hotat i första taget. Det kommer alltid finnas de som inte KAN välja att "spara ihop till kvalitetsgrejor". För den som levt under existensminimum är inte valet mellan att köpa 20 tröjor på HM eller 1 designertröja...valet är mellan att äta middag eller köpa en tröja alls! Det är dyrt att vara fattig; detta är även bevisat. Personer som INTE har råd att spara ihop och köpa saker med högre kvalitet (t.ex. skinn framför syntetmaterial) blir tvungna att köpa fler men billigare produkter.
* Kan jag göra något för att slösa mindre på jordens resurser? Ja. Jag ställer mig till er i raden av shoppare på HM och Gina Tricot. Jag kan lugnt erkänna att jag fallit för frestelsen x antal gånger och köpt plagg som kanske inte var sådär genomtänkta. Därmed inte sagt att det inte GÅR att fynda även hos de billiga kedjorna. Häromdagen insåg jag att några av mina bästa köp varit just från HM. Att räkna Pris Per Användning (vem var det som kom på det? jag har stulit uttrycket från någon smart person!) har hjälpt mig identifiera "klädbovarna" i min egen garderob.
Underkläder vill jag inte köpa hos lågpriskedjorna. Förlåt, det spelar ingen roll hur mycket ekologisk bomull de kommer sy dem av i framtiden; jag kommer fortsätta köpa elle McPherson Intimates, DKNY och Calvin klein. Sedan kan jag ha den där t-shirten från HM ovanpå!
Kvalitet handlar ju även om design och passform. Jag föredrar att köpa det perfekta plagget framför ett nästan lika fint och billigare alternativ. Om man verkligen gillar det man köper så behåller man det längre än trenden varar och man behöver köpa färre saker. Funkar i alla fall på mig, men jag är över 30 också och känner på mig ganska bra vad jag kommer att gilla i längden. Jag använder fortfarande plagg jag köpte i gymnasiet.
Hej Hotspot! Jag ville bara säga att jag är imponerad av dig som skriver intressanta inlägg som oundvikligen kommer att generera debatt med 100-tals kommentarer - och sedan tar dig tid att sätta dig ner och svara på varenda kommentar! Vilken tid och energi du lägger ner på bloggen!
Heja dig! :-)
alma: Ja, Ds uppfattning om att den ökade konsumtionen och välfärden INTE sliter på våra resurser och vår miljö vet jag inte var hon/han har fått ifrån, det känns som om det är iallafall en sak som man är ganska säker på hänger ihop!
Stanley: Åh underbart inlägg och det var nog lite åt det hållet jag ville med inlägget ursprungligen. Jag önskar att folk återigen kunde börja uppskatta ett hantverk, en tradition, kvalitet. Med tanke på att (precis som du säger) en hermesväska tar en person ett par veckor att tillverka så är priset inte så konstigt eftersom den personen ska ha en rimlig lön, förstå skillnaden mellan att tillverka 1 väska på 2 måndar i jämförelse med kanske 1000 st på en timme - det är självklart att det blir en prisskillnad. Tack för en bra kommentar som uttrycker mina förhoppningar/värderingar perfekt!
lisa: Tack vad roligt att du uppskattade inlägget! Ja det är klart att man kan men det är lite som att vara intresserad av golf men aldrig spela det? Iallfall för mig personligen. Även om jag håller med dig om att folk får göra vad de vill med sina pengar så hoppas jag iallafall att det är medvetna val man för när man köper något. Naturligtvis går mycket av pengarna till själva varumärket när man köper en dyr vara men enligt mig kan även ett varumärke i sig vara värt pengar, beroende vad det står för. Naturligtvis finns det personer med en så begränsad ekonomi att det valmöjligheten vad mans ka konsumera minimeras men lets face it, den andelen är väldigt lite i Sverige som är ett av de länder i världen med högst välfärd (fortfarande). Det vi kallar lite pengar är när vi "bara" kan handla ett plagg på H&M varje månad.
anna: Det är precis i de banorna jag tänker och det är därför jag tycker att det är lite synd när folk säger "hur kan man vara så dum att köpa de där skorna för 2000 när det finns liknande för 350 kr på någon billig kedja". Det är inte samma produkt, jag är villig att betala extra för både kvalitet och varumärke och vill inte bli dumförklarad för det.
Em: Ha ha, det är ju så roligt. Jag tycker verkligen att det är intressant att läsa allas kommentarer och försöker självklart ge medhåll om jag håller med eller föra diskussionen vidare om det är något jag inte riktigt håller med om :)
Att konsumtion inte nödvändigtvis sliter på miljön har jag fått från forskning. Tvärtom har man kunnat investera vinsten till att förbättra livet för många människor. Allt jag försökte göra var att skapa en nyanserad bild, ty begreppet konsumtion i sig är inte negativt och behöver inte per se innebära barnarbete, dåliga löner, etc (och du kan inte säga annat än att det används på det viset av flera som kommenterat här).
Och en sak till; bara för att konsensus tycks föreligga i svensk media i dag om effekterna av global warming behöver det inte betyda att det är sant. All rapportering är vinklad. Enligt flertalet experter har ingen påtaglig skillnad vad gäller klimatförändringar kunnat noteras. Det vi såg den här vintern med många varma dagar är vanliga förändringar över tid (vi hade många varma vintrar på 1940-talet också).
Hotspot plus läsare; jag ber er inte om att ändra åsikt (det är nog lite för mycket att begära) dock att ni kritiskt reflekterar över de källor som finns (vilket förutsätter fler källor än SVT och svensk media, kanske en forskningsrapport-de finns tillgängliga på nätet)och bildar er egen åsikt (i stället för att undermedvetet låta staten göra det åt er).
D: jag skull everkligen vilja läsa den forskningrapport eller avhandling där det kommer fram att dagens välfärd och massproduktion inte påverkar vår miljö och våra resurser på ett negativt sätt! Jag tycker att det låter som om du sticker huvudet i sanden och det enda du ser till är det fantastiska att fler och fler fått vattentoaletter och en bil. Nu låter jag som fundamental men jag måste säga att ni påståenden låter osannolika även om jag är allt annat än någon expert eller forskare på området. Jag måste bara kolla en sak till, du menar på allvar att all industri, alla bilar, alla sopberg, alla kemikalier som produceras idag bara är av godo och inte sätter några negativa spår på vår omgivning och våra resurser?
Ja, där fick jag en skopa minsann... :)
Ang sponsringen vill säga. Helt ok för min del att du förklarar hur det ser ut för dig. Men jag vet att det inte alltid funkar som för dig - det skickas ut en del gratiskläder, prover etc etc inom modebranschen så själklart kan frågan vara relevant. När man ändå tar upp denna diskussion vill säga...
Anna: Du verkar ju redan vara på det klara med hur det går till så varför fråga? Intressant är dock att jag inte sett röken av några gratiskläder bortsett från något linne som jag fått i en goodiebag som jag sedan lottat ut på bloggen. Sen skriver jag ju inte att det inte existerar men att produkterna ofta är föga upphetsande och att det inte är i närheten av den omfattning som fok som du tycks tro! Iallafall inte för mig, sen kan jag inte uttala mig om hur det är för andra bloggare!! Sen förstår jag inte alls varför det är relevant i förhållande till mitt inlägg, det har väl ingenting med saken att göra?
Okej, för det var bland annat detta som du talar om, som de också diskuterade en del...Jo, Lotta och Cay föreläste för oss som läser Introduktion till Modevetenskap på Universitetet, i måndags...
Tina: Åh, jag kan tänka mig att det var precis huur intressant som helst. Cay är något av en husgud och Lotta gilar jag skarpt. Åh vad jag skulle vilja läsa modevetenskap! Verkligen! När är sista ansökning till hösten på universitet, funderar starkt på att söka!
Hotspot; jag får nog ge upp, tycker att du verkar som en väldigt ödmjuk och trevlig människa, så jag förstår inte varför du anlägger en otrevlig ton gentemot mig. Är det för att jag ej har de rätta åsikterna, jag trodde att du nämnde i början att du väntade dig en spännande debatt (och en debatt förutsätter olika åsikter). Hur som, jag kanske var otydlig; självklart finns det negativa konsekvenser (bilavgaser, kemikalier, etc) men de har att göra med hur man sköter produktionen, inte att den finns. Tvärtom kan konsumtion vara ngt positivt i sammanhanget, då marknaden styr det utbud av produkter som finns. Efterfrågar vi t.ex. miljövänliga bilar (finns redan som bekant) så kommer de även att tillverkas, vi konsumenter kan mao göra en stor skillnad. Konsumtion kan göra en stor skillnad. Det enda som jag opponerade mig mot var att ordet konsumtion här användes i en negativ bemärkelse. En nyanserad bild är vad jag är intresserad av.
Sedan så tycker jag inte att vi skall bagatelisera framstegen, genom att tala om fler som fått moderna toaletter. Den som tar sådant för givet tenderar ofta att trivialisera betydelsen av sådant för människor och deras värdighet. För att inte tala om alla mediciner (som ju består av kemikalier) som höjt vår medelålder från 40 till 80 och i princip utrotat spädbarnsdödligheten i vår del av världen, genmodifierade växter som hjälpt att föda miljontals svältande människor. Så det rör sig om mer än fungerande toaletter...
D: Det var faktiskt inte meningen att låta så bitskt men det kändes faktiskt lite konstigt när du glorifierar all form av konsumtion. Självklart finns det för och nackdelar med allt och det är allt fel att snedvrida en bild åt ett håll. Här kanske debatten lutade väldigt mycket mot att konsumtion är av ondo men din kommentar kändes väldigt extrem åt andra hållet. Sen tänker jag inte gå in på ett mer filosofisk diskussion där man faktiskt kan diskuttera om det finns någon behållning eller fördel med att på artificiell väg gå emot naturen och förlänga livslängden.... Ja ja, vi kan väl se detta som ett stop innan det eskalerar helt och inse att vi har helt olika sätt att se på den moderna samtid som vi lever i.
Jag älskar hotspot kontemplerar! Själv går jag alltid på känsla i själva shoppingsituationen, men jag tänker och reflekterar mycket över det i allmänhet vilket ju påverkar hur jag spontant känner när jag handlar. Om du fattar vad jag menar. Sen VET jag att jag själv använder mina kvalitétsprylar ordentligt många fler gånger än jag använder de billigare.
Dessutom verkar jag vara en av de få som faktiskt ärver kläder (och som låter andra ärva av mig). Min mormors garderob är en guldgruva, och i princip alla riktigt fina märkesplagg (typ YSL och balenciaga) som jag äger kommer därifrån. Antar att jag har tur där, men jag tror många tycker det är lite töntigt att ärva (för att det var det när man var liten), men det är ju bara hur smart som helst!
[citerar hotspot]
"Ja det är klart att man kan (vara modeintresserad utan att konsumera) men det är lite som att vara intresserad av golf men aldrig spela det? Iallfall för mig personligen."
Här hävdar jag ändå att man kan vara modeintresserad utan att för den skull vara väldigt konsumtionsintresserad. Man kan ju fönstershoppa, läsa böcker/tidskrifter, diskutera med andra osv, detta behöver alltså inte kosta (stora) pengar. En person som är konstintresserad är väl intresserad även om denne inte ÄGER något äkta konstverk. Det var ungefär det som var min poäng; att intresse inte alltid behöver vara kopplat till konsumtion.
[citerar hotspot]
"Naturligtvis finns det personer med en så begränsad ekonomi att det valmöjligheten vad man ska konsumera minimeras men lets face it, den andelen är väldigt lite i Sverige som är ett av de länder i världen med högst välfärd (fortfarande). Det vi kallar lite pengar är när vi "bara" kan handla ett plagg på H&M varje månad."
Det här är ett uttalande jag inte kan hålla med om. Andelen fattiga i Sverige ökar. Att leva på studiemedel (utan extra tillskott från föräldrar eller arbete) är att leva UNDER socialbidragsnivån. Lägg till alla arbetslösa, långtidssjukskrivna, förtidspensionärer (vi har f.n. drygt 500 000 pers som är förtidspensionerade, vissa har fått sin "dom" redan under tidiga 20-årsåldern...) Poängen är att det i högsta gra existerar en stor grupp som inte kan välja att konsumera kvalitet. De är hänvisade till billiga alternativ som i längden blir dyra.
Du har resonerat bra i dina inlägg kring kvalitet vs. kvantitet och visst stämmer det, att köpa ett par skor i skinn är ett bättre val än att köpa tre par i syntet...men långt ifrån alla kan göra de investeringarna.
Jag tycker som sagt att dina inlägg är högst intressanta på flera punkter och detta ämne har ju fått mängder med respons, så nog har du slagit an något viktigt här! När folk både rörs och upprörs, då är din röst inte bara hörd, den har lett till andras reflektioner. Det är BRA jobbat!
Till "maria"; Jag förstår dig. Jag har varit där. Kanske inte i de summorna men jag vet precis hur det känns när man har 10 kassar med nyköpta saker man inte ens orkar se på...eller inte kommer ihåg att man köpt. Att döva ångest/depp/uppgivenhet osv osv med prylar fungerar kanske för stunden, men "shoppingbaksmällan" sätter in sedan när man ser sitt kreditsaldo/banksaldo. Det är svårt att bryta den typen av beroende och ännu svårare att ta itu med det som orsakade beteendet. Jag har kommit undan lindrigt och fått hjälp, idag äger jag av princip inget kreditkort och lägger undan saker innan jag köper. Hoppas att du får hjälp med! *kram*
Till "sofia"; Jag kan bara gratulera! det låter som du hittat en liten bit modeparadis!
Håller med D om att Hotspot låter lite irriterad när hon får kommentarer hon inte gillar. Det hör väl visst till debatten HUR man får tag på sina prylar och kläder. Det är väl stor skillnad på att köpa dyra märkesprylar för studiemedel jämfört OM man skulle få bidrag till dem.
Detta är ett VÄLDIGT intressant diskussion. Något som det borde finnas mer av på modebloggar. Faktum är att det typ av konsumtionsmönster som finns i västvärlden är ohållbart. Jag tror tyvärr att många tidningar, program och bloggar bara bidrar till att öka denna konsumtionshysteri.
Jag anser att mode kan vara konst och jag tycker inte att människor intresserade av mode bör skuldbeläggas. Däremot så tror jag att medvetenheten måste öka. Dramatiskt. Framförallt bland inflytelserika människor som du.
Jag tycker att vi bör främja lokalproduktion, rättvisetänkande, ekologiskt tillverkning osv. Tyvärr känns det ofta som att detta "ekologiska tänkande" finns med långt ute i medvetandet. Det blir en extra konsumtion som läggs på berget av annan konsumtion för att ironiskt nog lätta på samvetet. Jag tror att vi måste göra val. Jag tror att vi måste göra förändringar. Jag vill inte moralpredika men det viktigaste här i livet är ju relationer. Vi skulle kunna vara lyckliga och kanske till och med lyckligare om halverade vår konsumtion. Jag tror man kommer långt med god kvalité, god design och ett gott samvete.
Till Lisa:
Tack!
Jag tror det är mycket vanligt att folk spenderar bort mycket av sin ekonomi, pga de orsaker du tog upp. Själv har jag nått en punkt där jag sagt att nu får det räcka, eller det var banksaldot som sa det :). Har dragit ner på shoppingen oerhört den senaste tiden, dels för att det inte går ihop ekonomiskt och dels för att jag känner att jag äger vartenda plaggtyp man kan äga.
och som ett skänk från ovan kommer den ultimata lösningen: second hand! där är det billigt och om man masskonsumerar så gör man miljön en tjänst, man återvinner ju faktiskt!
men det är en galen värld ändå! om alla levde som vi i sverige gör skulle det faktiskt behövas fem jordklot för att täcka upp våra resurser... jag bryr mig inte om hur folk spenderar sina pengar (fast 40000 kronor för en väska är ju inte så lite...) men jag tycker att det är allas skyldighet att börja dra ner på konsumerandet.
Till D: (bara för att försöka förstå lite) Menar du att man faktiskt borde öka konsumtionen fast bara när det gäller sådana varor som främjar hållbar utveckling, bättre produktionsvillkor i fattiga länder o.s.v.? Typ rättvisemärkt, kravmärkt och dylikt.
Väldigt intressant och viktigt ämne i övrigt, men inte den lättaste diskussionen att ge sig in på... Hur fungerar världsekonomin liksom, ganska komplicerad fråga.
Bästa modebloggs inlägget på länge! Intressant och framförallt relevant.
Självklart är H&M väskan eftersom den antagligen inte innehåller en torterad och mördad kalv. FY för väskor mde kalvskinn -DET kallar jag omoraliskt!
?? Nice post.Thank you for taking the time to publish this information very useful!I’m still waiting for some interesting thoughts from your side in your next post thanks
These jackets are packed with excellent material which could certainly not provide your whole body a cooler affect. Thus, know your style style, know your style feeling and get oneself a Moncler to glam your winters. Moncler doudoune, Femme moncler jackets guys doudoune moncler gilet, Moncler doudoune femmeThese jeckets with best excellent will characteristic. at any time you suit on trendy Moncler jackets in winters, you can not break the stamp of owning exceptional personality. The evening grew to be colder and colder with approaching in the direction of the winter. Femme doudoune moncler gilet will enhance the charm of your character using the benefit of keeping your whole body cole according for the seasonal demands. It undoubtedly is perfect for different occasions. Femme doudoune moncler gilet are by much one of the most selected trendy jacket understands what design assertion are all about. These jeckets are coming in style for just about any assortment of sorts of celebration which consist of casual and formal. Doudoune moncler provides you a assortment to ascertain on from. they are in distinctive colorway. It could be not just for the design even although choosing for winter coats, but in add-on for the quality. Moncler doudoune femme is not normal jackets.