header to ads



Tjusningen ligger i det ouppnåeliga

Jag läste igår Jennifer Grönstedts (på TV4) krönika om hur mode är elitisktiskt och exkluderande. Hon undrar varför ett visst mode anses "finare" än annat och är av åsikten att detta är något som borde "bekämpas". Jag måste säga att jag inte riktigt håller med.
Självklart är mode för alla (som vill) och det är underbart med individuella stilar av diverse slag, billigt som dyrt. Med det sagt vill jag iallfall ge mig på ett omöjligt försök att beskriva vad mode betyder för mig.

Mode är att drömma och fantisera om en vacker förtrollad värld där färg, form och material skapar en historia.  De mytomspunna modehusen, de legendariska stilikonerna och de prestigefulla hantverken gör mode till något så mycket mer än bara kläder. Även om jag personligen inte kan handla väskor i mjukaste kalvskinn från Hermés och blusar i böljande siden från Chloé är jag ändå en del av den världen varje gång jag öppnar ett av mina glossiga modemagasin eller tar en tur förbi Nathalie Schuterman bara för att få se perfektion i form av en vacker Balenciaga-kappa hängandes på en galge.
Min glädje är total när jag fyndar en billig klänning på Topshop eller H&M men för det kan jag fortfarande drömma. Mode hade inte varit mode utan de stora modehusen och de mäktiga moderedaktörerna, det är de som skapar dramatiken, historiken och flärden kring det vi så lättvindigt kallar mode.
Jag behöver något att drömma om, tråna efter och se upp till annars har man ju nått mållinjen och iallafall jag vill alltid, oavsett om det handlar om mode eller livet, sträva efter något större och bättre.

Kommentarer
Postat av: Eleonore

Kan skriva under på din beskrivning.

Postat av: frida

Håller med dig till fullo!

2006-09-15 @ 14:11:16
Postat av: Sophie

Underbart målande beskriving om vad mode är för dig!:) Har själv nog aldrig riktigt funderat på vad mode betyder för mig. Det är något jag omger mig av dagligen på ett eller annat sätt, något som är "väldigt viktigt" för mig och jag njuter av det i fulla drag!:) Ska nog ta mig en funderare på vad mode igentligen står för, för mig i mitt liv. För så ytlig är jag väl inte?!;)

Kram Sophie♥
www.sophisticatedsophie.se

2006-09-15 @ 14:16:18
URL: http://sophiesfashion.blogg.se
Postat av: catya

det går inte att undankomma mode & trender då det faktiskt knyter samman många band i dagens samhälle

Och även jag håller med dig : )

2006-09-15 @ 14:44:45
URL: http://www.catya.blogg.se
Postat av: Mis

Hmmm... Kan vi ha läst samma krönika? Jag tycker inte alls att det var det hon skrev. Hon ville väl mest trycka på att mode är något mycket bredare än vad som ibland framstår... Din bild av hennes krönika känns helt felaktig.

2006-09-15 @ 14:44:47
Postat av: hotspot

Eleonore: Vad roligt!
Frida: Roligt :)
Sophie: Tack! Egentligen inte jag heller förrän nu då jag spontant kände att jag vill verkligen att mode ska vara lite ouppnåligt och exklusivt (till viss del) - sen kom resten spontant.
catya: Du har helt rätt. Vad roligt :)
Mis: Alla tolkar ju texter olika så jag kan absolut ha tolkat hennes text "fel". Sen spetsar jag väl till det lite medvetet när jag beskriver Jennifers krönika. Jag tycker att hon skriver bra men min känsla var att vi ser på mode på olika sätt - vilket naturligtvis inte är något negativt!

2006-09-15 @ 14:54:37
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: Marie

helt otroligt bra skrivet!
inspirerande!
you go girl

2006-09-15 @ 14:58:00
Postat av: Astrid

Jattefin beskrivning. Jag koper aldrig klader, accesorarer och skor for att det ar ifran ett visst marke. Jag koper saker for att de ger mig kanslan av nagot - det kan vara att jag stigit ur en film med Audrey Hepburn, eller for att det kanns som om jag ar Carrie Bradshaw, eller helt enkelt bara for att det far mig att kanna mig snygg och glad over att vara den jag ar. Att vakna pa morgonen, duscha och sedan oppna garderoben och se vad man ska ha pa sig ar ett underbart litet noje for mig. Aven om jag bara ska ga och handla lite mat.

2006-09-15 @ 15:24:03
URL: http://www.astridw.blogspot.com
Postat av: Ida

Jag kan nog hålla med Jennifer på rätt mycket för visst är det så att mode på vissa sätt kan vara elitiskt och att det är bara viss mode som är mode. Till exempel verkar det som att bara för man köper dyra märkeskläder är det mer mode för det. Tycker det är en riktigt dum åsikt kring mode. För mig är mode inte bara kläder utan en känsla för kläder, stil och design. Mode för mig kan lika mycket vara en bling bling hiophopare till en bohemsk hippiebrud. Det är sättat att bära och känna för det man bär som är grejen. Sen om det kostar 15000 eller 150kr så har inte det ngt med vad mode är.

2006-09-15 @ 15:27:46
URL: http://luckyem.webblogg.se
Postat av: Michaela

Jag tycker att det var en jättebra beskrivning om vad mode är för dig :-) Alla tycker olika även om vad det betyder från person till person kan påminne lite om varandra.

2006-09-15 @ 15:35:23
URL: http://michaelasplace.blogg.se
Postat av: Ida

Mode och design är ju verkligen begrepp som inte har en viss betydelse utan kan tolkas på olika sätt och det är just därför jag gillar det. Att diskutera runt det och lyssna på andras tolkningar är väldigt intressant.

2006-09-15 @ 15:53:59
URL: http://luckyem.webblogg.se
Postat av: victime de la mode

För mig är mode ett uttryck. Jag kan störa mig på människor som vill sätta ettiketter på mode och definera vad som är mode. Vissa säger t.ex. att grunge inte är mode(de kanske inte säger det i höst..). Grunge som var en reaktion på det kommersialiserade samhället är i mina ögon i högsta grad mode, eftersom det har ett tydligt budskap..

2006-09-15 @ 16:13:26
URL: http://victimedelamode.blogspot.com/
Postat av: hotspot

Maria: Stort tack! :)
Astrid: Åh vad jag känner igen mig i det du skriver, det bästa som finns är kläder som får en i en speciell sinnestämning och oftast blir det ju oftast filmteman!
Ida: Jag fascineras så av historiken och hantverket bakom kläder och det är nog mycket därför jag har min fascination för de stora anrika modehusen och deras dyra kreationer - det ligger någon stolthet och yrkesprestige i det som bara inte går att bortse från (enligt mig), men jag håller helt med om att det inte går att säga att det ena är mer mode än det andra. Mycket av fascinationen med mode är ju just det att det är så mångfaceterat och att det i grund och botten inte finns några "rätt" eller "fel" utan bara tyckande som även det är ytterst tillfälligt och flyktigt.
Michaela: Tack, ja och det är ju det som är så skoj att alla får tycka precis vad de vill :)
Victime de la mode:Jag frstår vad du menar men även du genom din förklarar sätter ju på sätt och vis en etikett på modet. Jag tycker att det är helt ok att just definiera mode och etikettera det bara man är medveten oma tt det är en enskild åsikt och inte allmängiltigt.

2006-09-15 @ 16:25:07
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: victime de la mode

Alla har självklart rätt till en egen uppfattning, som jag skrev i början så är det för MIG ett uttryck. För övrigt så anser JAG inte att det finns EN stil som kan kallas mode. mode är en reaktion på något annat och vad som det reagerar på tycker JAG är oviktigt.

2006-09-15 @ 16:44:54
URL: http://victimedelamode.blogspot.com/
Postat av: hotspot

Victime de la mode: Jag tror att du missuppfattade mig (måste uttryckt mig konstigt)- jag förstod att den var dina åsikter och inget du tog för allmängiltigt.

2006-09-15 @ 16:51:20
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: sorbonne

För mig betyder mode något mer, det är som du beskriver "känslan". Det handlar om stil, det handlar om något som inte ska vara tillgängligt för alla. Antingen har man stil eller så har man det inte.

2006-09-15 @ 17:22:08
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: sorbonne

Jag vill bara tillägga att jag håller med fullständigt i din text..

2006-09-15 @ 17:22:51
URL: http://sorbonne.blogg.se
Postat av: Anonym

Folk lurar sig själva och tror att saker är snyggare än det egentligen är bara för att det kommer från ett visst märke och det är bara korkat

2006-09-15 @ 18:31:33
Postat av: suratanten

Mode kan handla om som otroligt mycket verkar det som och alla har olika utgågspunkter. Några jag känner har en konstnärlig utgångspunkt, vilket jag ibland har svårt att förstå, när det inte bara handlar om färger, former, material och dyl, ja, eller de använder sig av det fast mer sekundärt. Tanken bakom är något annat. Andra är mer inriktade på skrädderi. Endel gillar vissa märken, för att definiera sig själva. Sen finns det säkert några miljoner utgångspunkter till.

2006-09-15 @ 18:54:57
URL: http://suratanten.blogs.se
Postat av: Fashionista

Riktigt bra skrivet!

Postat av: Lotte

Snyggt skrivet tjejen, mäktigt!

2006-09-15 @ 19:19:29
URL: http://myfashion.webblogg.se
Postat av: Lisa

Håller med dig! Att drömma om den perfekta Chanel LBD:n kan pigga upp en hel dag!

2006-09-15 @ 19:32:11
URL: http://minkusinmadagaskar.blogspot.com
Postat av: Sigrid

Håller med Ellie, give me a pencil!

2006-09-15 @ 19:37:15
URL: http://sigrid.webblogg.se
Postat av: Camilla

Du är utmanad:

http://stilic.blogg.se/150906181510_utmaning__visa_dina_skor.html

2006-09-15 @ 20:27:01
URL: http://stilic.blogg.se
Postat av: Linda K

vackert talat, hotspot! Jag håller med dej :)

2006-09-15 @ 22:21:52
URL: http://iabloggar.blogspot.com
Postat av: Charlotta

Jag tycker din beskrivning om vad mode är för dej är jättefin men jag håller inte alls med om att Jennifers krönika handlar om motsatsen till det. Tvärtom nästan.

2006-09-15 @ 22:45:11
URL: http://www.charlottatyckeratt.blogspot.com
Postat av: Sandy-Bell

Jag förstår vad du menar, tror jag, men håller samtidigt med Ida. Mode och stil behöver inte bestå av dyra designplagg. Det handlar om att ha öga och kreativitet. Och bara för att du har råd att köpa det senaste och dyraste, behöver det inte göra dig till en människa med stil-se Posh. Summa summarum kan vi inte komma ifrån det stora mått av subjektivitet som ligger i bedömandet av kläder, mode, stil. Och en del personers åsikter räknas mer. Så är det, men ändå är mode och kläder ett stort intresse för mig!

2006-09-15 @ 22:45:24
Postat av: hotspot

sorbonne: Ja med det vissa tycker är stil tycker vissa inte så även stil och smak är något subjektivt.
Anonymt: Ja korkat och naivt kanske med jag blir görna lurad...
suratanten: Ja och är det inte helt fantastiskt att allt det kan uttryckas genom lite klädtrasor? Det är så underbart med mode att det verkligen finns lika många åsikter och utgångspunkter som det finns människor!
Fashionista: Tack :)
Lotte: Tack!
Lisa: Ha ha ha ja its all about dreams.... :)
Sigrid: Ha ha, Tack :)
Camilla: Åh ska genast in och kolla :)
Linda K: Åh tack :)
Charlotta: Tack :) Nej jag kan mycket väl ha missuppfattat helt men min beskrivning "gäller" ändå
Sandy-Bell: Jag håller absolut med, mode behöver absolut inte handla om bara designplagg och det är inte det jag försöker säga och du har helt rätt - Posh är bedrövlig trots att hon har dyra och ofta fina plagg (som hon kombinerar katastrofalt).

2006-09-16 @ 10:29:42
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: tjej

Det är bara att tjäna mer pengar så har du din Chloé blus i siden, så tänker jag...och vips har jag fått mina Chloé boots för 7000 i min garderob, jag drömmer inte, jag ser till att få!

2006-09-16 @ 12:41:46
Postat av: hotspot

tjej: Då får man väl gratulera då

2006-09-16 @ 14:56:34
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: Anna M&V

Jag håller också med dig. Väldigt intressant diskussion det här. Så mycket roligare än att bara diskutera vad som är rätt och fel eller ute och inne. För mig är mode också att drömma om något annat, mer perfekt mer sammanhängande. Om en känsla. Därför älskar jag film och magasin där en känsla av något som är svårt att beskriva förmedlas. En känsla av att det där vill jag vara. Vi strävar ofta efter sammanhang i tillvaron och mode kan vara ett sätt att med kläder liksom hålla ihop en känsla av identitet. Eller att uttrycka tillhörighet eller avståndstagande.

2006-09-18 @ 01:17:58
URL: http://www.mintandvintage.com
Postat av: hotspot

Anna M&V: Jag förstår precis vad du menar och jag känner exakt likadant. Den där känslan som är omöjlig att definiera och som man eftersträvar att uppnå. Fascinationen för hur man genom bland annat kläder kan uppnå något mycket mycket större. Ibland när jag ser på film glömmer jag nästan bort att fokusera på filmens handling för jag är så fascinerad av hur de valt kostym och scenologi.

2006-09-18 @ 08:32:46
URL: http://www.hotspot.webblogg.se
Postat av: allt tillsammans

Tyvärr kan jag inte skicka en trackback... Men jag har kommenterat det här inlägget på min blogg.

Postat av: hotspot

allt tillsammans: Åh intressant måste försöka hinna in och läsa så snart som möjligt...

2006-09-18 @ 15:02:14
URL: http://www.hotspot.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:


URL:


Kommentar:

Trackback
Links